Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakning med surdeg

Det blev två intensiva kursdagar då Helsinge kulturförening arrangerande sin första kurs i Per-Andersgården i Långhed. Kurprogrammet omfattade bakning med surdeg och information om ekologisk odling.

Annons

Ett dussin deltagare fanns på plats under lördagen och söndagen. I den nyrenoverade bakstugan i Per- Andersgården fick de känna på att baka med surdeg. Och lärare var en mästerbagare, Stefan Berg, Valhallabageriet i Stockholm, uppvuxen i Bergsjö.

- Roligt ställe att baka på även om den här ugnen inte riktigt är gjorde för sådana här stora bak. Vi har bakat bröd på över 100 kg mjöl under helgen, konstaterar Stefan Berg.

På söndagseftermiddagen berättade forskaren Hans Larsson, Sveriges lantbruksuniversitet, varför vi ska odla kulturväxter och vikten av att odla ekologiskt.

Hans Larsson förklarade att ekologiskt odlad mat är betydligt bättre än konventionellt odlad. Det finns många undersökningar som visar det. Det har också framkommit att det fins antioxidanter i spannmål. Men de är svårlösta och löses långt ner i tarmen. Högsta delen antioxidanter förekommer i majs.

Vidare framhöll Hans Larsson att det gäller att välja rätt gröda för den ekologiska odlingen. För varje gård och region kan sorter hittas och anpassas för bästa resultat.

Och det är de gamla sorterna som passar bra för ekologisk odling. Med gamla sorter slipper man dessutom mycket ogräs.