Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakläxa på den digitala tillgängligheten

Gävleborgs kulturinstitutioner är inte tillräckligt bra på nättillgängligheten för alla användare, menar företaget Funka som arbetar med tillgänglighet.

Funka har gjort en undersökning av sajterna för bland andra Folkteatern, Länsmuseet, Länsbiblioteket och Kulturutveckling i Gävleborg och konstaterar att de har en rad problem med tillgängligheten.

Exempelvis har Kulturutveckling Gävleborg inte textat sina inslag med rörlig bild, vilket försvårar för hörselskadade, och Länsbibliotekets webbplats är otillgänglig för rörelsehindrade eftersom tangentbordsnavigering inte fungerar.

– Det är uppenbart att flera av Gävleborgs kulturinstitutioner inte lever upp till de krav på tillgänglighet som Statens Kulturråd ställer, säger Susanna Laurin, vd för Funka i ett pressmeddelande.

För att få statsbidrag ställer Statens Kulturråd krav på att sajterna ska vara tillgängliga. Funka har undersökt hur väl sajterna följer den internationella standarden för tillgänglighet, som ”visar hur väl gränssnittet fungerar för personer med synnedsättning, motoriska problem, hörselnedsättning, läs- och skrivproblem och kognitiva nedsättningar.”