Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakläxa för Fortum och deras miljötänk

4 oktober publicerade Ljusnan resultatet för den nya vattendomen i Sunnerstaholm. I den ser vi svart på vitt att det stämmer, det jag lyfte fram i min insändare den 4 september.

Fortums gröna miljötänk hänger inte med i tiden. I sin ansökan menar Fortum att en konstgjord liten bäck, i den torrfåra som vi ser där i dag, skulle räcka för att uppfylla EU:s krav. Fortum framhåller att det skulle komma att bli betydligt mycket bättre där med deras lilla bäck, än det som är där i dag.

För visso sant, men kanske inte så konstigt då det i dag är en torrfåra där. Fortum påstår också att vi med deras förslag skulle få en fullt ut bra levnadsmiljö för våra vattenlevande arter.

Det kan ses som lite märkligt då ingen annan tycks hålla med. Om man nu inte är så insatt i hur livet i vattnet fungerar, och vilka krav EU ställer på modern vattenkraft, tycker man kanske att Fortums förslag inte låter så dumt.

Det jag vill att alla ska få veta är att Fortum inte frivilligt föreslår bäcken, utan tvingas till det. Det Fortum från början förespråkade var att de skulle få behålla den nuvarande nolltappningen i torrfåran, då de menade att läget i den akvatiska miljön där inte skulle förvärras – i en torrfåra?

Älven var ju ändå redan helt död. I och för sig sant det också, men det har ingenting med modernt miljötänk att göra. Vi ska veta att den cirka 1,5 kilometer långa torrfåran har en otrolig potential, och med rätt vattenmängd så kommer det helt enkelt att börja krylla av liv där.

Alla andra parter som uttalat sig i detta ärende så som Länsstyrelsen, HAV, Havs- och Vattenmyndigheten, Bollnäs kommun, med flera, har hela tiden stått enade om att Fortums lilla bäckförslag inte håller, att det inte ens är i närheten av att uppfylla de miljökrav som gäller i dag, eller att den på nåt vis alls skulle kunna komma att ge tillräckliga livsbetingelser för våra vattenlevande arter.

Genom att envist bita fast vid sitt förslag om den lilla konstgjorda bäcken visar Fortum att de inte har de rätta kunskaperna inom området biologisk mångfald, samt att de inte heller har förmågan att använda sig av modernt miljötänk.

Åtminstone jag undrar varför Fortum hela tiden motarbetar dagens moderna miljöpolicy. Är det så att Fortum helt enkelt inte vill göra det som är rätt för miljön? Är dragningskraften från pengarna starkare än viljan att göra denna värld bättre för oss alla och livet i våra vatten?

Eller är det så tragiskt att Fortum helt enkelt inte förstår bättre? Hur som, nu kommer ni Fortum, få en ny chans att komma in med en ny miljökonsekvensbeskrivning? Jag hoppas att ni tagit lärdom av utfallet i denna dom, och att ni verkligen funderar igenom vilken slags värld ni vill att vi ska lämna efter oss till våra barn och barnbarn.

En värld fylld med grönmålade fasader?

Eller en värld där vi tillsammans anstränger oss för att vi ska bli gröna, gröna på riktigt?

Tomas Frisk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel