Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bak med Linus när Nitus firade 20 år

Nitus är nätverket som kittar samman lärocenter i mindre orter. Föreningen föddes i Söderhamn för 20 år sedan och mästerbagaren Linus Larsson var extra krydda vid firandet på CFL.

Inte alla vet vad Nitus är, men desto fler har kommit i kontakt med något av de lärocentrum som poppat upp för att erbuda högre studier även i mindre orter. Och här är Nitus en viktig del, som sammanhållande nätverk för bland annat stöd och byte av erfarenheter.

I dagarna är det 20 år sedan Nitus, Nätverksgruppen för it-baserad utbildning, föddes just i Söderhamn. Därför förlades årsstämman på CFL. Några av närverkets grundare fanns på plats, som Gunnar Olsson, Söderhamn. Han minns Nitus första stämma i kättingsmedjan i Ljusne. Då med ett 30-tal kommuner i nätverket.

– Det växte och senare var det runt 140 kommuner med från Sverige och Finland, en del är med här i dag, säger Gunnar Olsson.

Tanken är densamma då som nu.

– Målsättningen var att man som boende på landsbygden framför allt, skulle ha tillgång till högre utbildning, man skulle kunna läsa som vuxen mot universitet och högskolor.

L äs också: Ny yrkeskår ska trygga maten – unik utbildning på CFL

Gunnar Olsson inser att han och de andra grundarna av Nitus var ett slags pionjärer. Han tror att CFL har betytt mycket för Söderhamn.

– Det är så kul hur det har utvecklats och utvecklas. Vi hade drömmar och det här är väl på något sätt resultatet av det. Den stora utmaningen ligger i att säkerställa kvalitén, att fler kommuner kommer med, säger Gunnar Olsson.

Läs också: Fika för integration: "Jag vill lära känna fler människor från Sverige"

Ann-Sofie Gustafsson, enhetschef på CFL, bjöd sina gäster på firande med besök av mästerbagaren Linus Larsson, som stod för klockan 15-fikat. Han kom med cup cakes och berättelser från veckorna i Hela Sverige bakar.

Se också: Högklackat race genom CFL:s entré

Ann-Sofie Gustafsson gav också på en lägesrapport om Nitus, som har en viktig uppgift också i att bedriva lobbyverksamhet för lokalt lärande.

– Det är otroligt positivt nu och ett långt arbete ger resultat. Förståelsen för läracentra har ökat hos politiker och myndigheter, mycket tack vare Nitus. Det är viktigt att det arbetet fortsätter. Ingen ska få glömma bort oss, förståelsen ska öka ännu mer.