Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bågbron över Norrboån bör bevaras

Trafikverket vill bygga en ny bro över Norrboån. Länsstyrelsen anser att den nuvarande bron bör bevaras.

Enligt Trafikverket klarar inte bågbron vid Norrboån, mellan Norra och Södra Dellen, dagens trafiksäkerhets krav. Den har för dålig bärighet.

Länsstyrelsen påpekar att bron är unik i sitt slag i Sverige. Den byggdes 1926 och det finns bara en annan bro av samma modell i landet, Djuröbron i Stockholm.

Det optimala, med tanke på bron kultur- och teknikhistoriska värde, vore om bron gick att förstärkas, anser länsstyrelsen.

Men det går inte, enligt Trafikverket. Alternativen är att riva bron och bygga en ny på samma plats, eller att bygga en ny bro strax norr om den nuvarande bron och då behålla bron som gång- och cykelbro.

Länsstyrelsen vill i nuläget inte förorda något alternativ. Men skriver samtidigt i sin yttrande, att ur kulturmiljösynpunkt bör bron bevaras.

Länsstyrelsen vill se en utförlig miljökonsekvensbeskrivning där ett tydligt noll-alternativ finns med. Kan till exempel tung trafik ta andra vägar och hur påverkas området naturvärden om vägar ska förstärkas och en ny bro ska byggas.

Frågan om bron framtid väcktes redan 1995. Då förstärktes den, men har frågan återigen aktualiserats.