Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bagaren ersatte Källers

Våren är på väg. En kraftig sol lyser på de gula ytterväggarna. Hemma hos Laila Eriksson i bostadsområdet Bagaren i Edsbyn står en vas med vackra tulpaner på köksbordet.

Laila Eriksson har bott 17 år i området och hon trivs med sitt boende.

– Lägenheten är jättebra åt mig. Vi har ju bott här så länge. Det är väldigt bra folk som bor här. På sommaren är det många som sitter ute på gården. Bilen kan jag parkera på gården, där det finns en parkering som jag har uppsikt över, säger Laila Eriksson

Själva namnet Bagaren kommer sig av att det tidigare fanns ett bageri i kvarteret och som var kopplat till Källers konditori, som på sin tid var ett välbesökt ställe som låg nära både järnvägsstation och hotell. Det fanns en lite finare kafédel och en bakficka. Ofta hänvisades ungdomarna till bakfickan.

När Laila var 17 år började hon jobba hos Källers konditori, så hon har många minnen därifrån.

I bageriet jobbade anställda bagare och det berättas att den senare kände sångarevangelisten och predikanten Calle Öst var en av dem.

Bara en dag gammalt bröd, skrä´brö´, kunde slumpas bort i stora påsar till den som ville ha.

Henry Rosdahl, som också bor på Bagaren i dag, minns att hans exfru Gun jobbade hos Källers på 50-talet.

– Man åkte till Källers på kvällen för att fika för att sedan åka på dans eller gå på bio. Man träffades alltid på kvällen, säger Henry Rosdahl.

I dag bor han tillsammans med Laila Hansson. De flyttade till lägenheten på Bagaren 2013 från Borgen.

– Det var lite jobbigt i början och en omställning för båda. Nu är det lugnt och skönt här. Och det är nära till allting, säger Laila Hansson.

Vi hinner också titta in till Jimmy Adolfsson, som fyller 20 år den här vackra marsdagen. Han bor tillsammans med sin mamma Caisa i en tvåa.

– Det bästa med Bagaren är att det bor trevligt folk här. Det är alltid någon som hejar, när man går ut, säger Jimmy som pluggar allmänna linjen vid Bollnäs folkhögskola.

Målet är att fixa gymnasiebetygen.

Det var tre systrar som drev gamla Källers. Det var inte så snällt gjort, men ville någon kund ha en himlabåge (ett bakverk) till så såg man till att pilla in ett grått eller blont hårstrå i en halvuppäten himlabåge och gick fram till en av systrarna och klagade. Det slog aldrig fel. Systrarna trodde hårstrået hade kommit dit under bakningen, ursäktade sig och kunden fick en ny himlabåge.

Det ursprungliga Källers byggdes 1899-1901 och bakom byggnationen låg den i Edsbyn kände byggmästaren Olof Johansson. Bygget kostade på den tiden 13 885 kronor. I det ursprungliga huset fanns även plats för Hälsinglands enskilda bank.

Banklokalen låg liksom kaféet i bottenvåningen och bagare Käller bodde själv på övervåningen. 1910 flyttade dock banken. Huset byggdes så småningom om och moderniserades.