Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Badplats vid Storhaga polisanmäld: "Strandskydd tänkte jag inte på"

En boende i Storhaga by har polisanmälts för brott mot strandskyddslagstiftningen. Det handlar om en badplats vid Ljusnan, där åtgärder har utförts utan strandskyddsdispens. Enligt markägaren har badplatsen funnits där länge och hans mål har varit att bättra på den. – Strandskydd tänkte jag inte på, säger markägaren.

Förra sommaren fick Ljusdals kommun in en anmälan om att en pir hade byggts på stranden nedanför Storhaga by. Där är länsstyrelsen tillsynsmyndighet eftersom det ligger inom Ljusnans Natura 2000-område.

Myndigheten konstaterade vid ett besök att strandkanten hade fyllts ut och en brygga anlagts. Bredvid hade en gräsmatta såtts och där fanns också en eldplats.

Markägaren vill vara anonym, men berättar att han inte sökte strandskyddsdispens eller frågade länsstyrelsen om råd innan åtgärderna gjordes.

Läs också: Vattenskoteråkning utanför Älvvallen nekas av länsstyrelsen: "Vi är lite upprörda"

– Jag hade inte en tanke på det. Det stod inget i våra papper när vi köpte fastigheten att det var Natura 2000-område. Strandskydd tänkte jag inte på, säger markägaren.

Själva badplatsen har enligt honom funnits där länge.

– Här har byborna i alla tider varit nere och badat. När vi köpte det här för 16 år sedan så restaurerade vi och städade upp där nere, ställde i ordning stranden och fyllde på med material så att alla kunde vara nere och bada.

Själv tycker han sig ha utfört en miljögärning.

– När vi köpte det här låg en dränkt båt i dyn, plus en bensinmotor som läckte olja. Det har jag sanerat och tagit bort. Jag tycker inte vi har gjort så stora ingrepp, vi har bara snyggat till det befintliga. Men jag är ju jävig.

Läs också: Hälsinge Smådjursklinik har öppnat i Ljusdal: "Vi har haft jättemycket att göra"

På vänster sida om sandstranden finns det numera en gräsmatta. En ditsläpad betongring används som grillplats. Till höger om stranden finns en flytbrygga som sitter fast i en trätrall. Trallen skruvades enligt markägaren fast för ett år sedan.

– Tidigare har vi dragit upp den och lagt ut den igen.

Stranden används enligt markägaren även av grannar och andra som känner till den.

– Det är en allmän strand. Många av de som bor här går ner och badar på kvällarna. Det är även andra människor som har dykt upp här.

Länsstyrelsen lämnade under våren in en brottsanmälan till polismyndigheten, något som förvånade markägaren eftersom ingen hade meddelat honom om detta.

– Det kom som en överraskning.

Enligt kammaråklagare Charlotta Tanner på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund har en förundersökning inletts under våren.

Läs också: Bosse Hedin vill ha strandskyddsdispens på Seko-fastighet – fick nej från länsstyrelsen

– Jag har lämnat direktiv till Gävlepolisen om utredningsåtgärder. Sedan har jag inte fått mer information i ärendet.

För den här typen av förundersökning krävs ganska låg misstankegrad, enligt Charlotta Tanner. Det ska finnas anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts.

– Det öppnar för att vi kan ta polisens resurser i anspråk för att titta mer på vad som kan ha hänt och utreda om det finns någon som har varit straffbart oaktsam. Det är ofta det de här utredningarna handlar om.

Det brott som utreds i nuläget rubriceras brott mot områdesskydd. Straffskalan på det är böter eller fängelse i högst två år.