Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Både tragisk och fantastisk

Död. Så definitivt. Så plötsligt. Så oåterkalleligt.

Men kanske inte så överraskande.

Michael Jackson var en fantastisk artist, men hans människoöde är allt annat än fantastiskt.

Som person var Michael Jackson i många stycken väldigt udda, märklig för att inte säga tragisk.

Men som artist var han banbrytande och nyskapande.

Det behöver man inte älska hans musik för att förstå.

Och om man inte tillåts vara barn när man är liten så kanske det heller inte är så lätt att vara vuxen när man väl blivit stor.

Jacksons storhetstid har för flera år sedan passerat. Ändå var efterfrågan att se hans planerade avslutningskonserter så stor att de inte stannade vi de först planerade tio. Utan nu var satt till 50. Och hade det fungerat så hade troligen snart en ambulerande turné på betydligt fler konserter stått för dörren.

Om bara hans kropp hade orkat med det.

Vilket den troligen inte hade gjort.

Men även om mycket av rapporteringen kring Jacksons bortgång handlar om alla skandaler och märkligheter i hans liv, så överväger de goda bidragen till eftervärlden.

Michael Jackson bröt mark för de svarta i USA på ett helt annat sätt än vad andra lyckats göra innan honom. Han förde in den svarta soulen i den moderna popmusiken.

Och han gjorde troligen mer än någon annan artist för att överbygga alla former av rasistiska fördomar.

Men han hade också ett engagemang för att vi alla skulle få en bättre värld att leva i, att vi skulle ta bättre hand om vår planet och att vi i den rika och fria världen måste hjälpa de som har det betydligt svårare.

Detta i synnerhet manifesterat genom "We Are the World", som han skrev tillsammans med Lionel Richie. Men även genom låtar som "Heal the World", "Black or White", "They don't care about us" och "Man in the Mirror".

Inte minst den sistnämnda låten har ett budskap som fler borde ta till sig. Vill du göra skillnad och nå förändring. Börja med att förändra den personen som du ser i spegeln.

Allt börjar hos dig.