Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Både nya pengar och nya spelregler

Igår kom beskedet från regeringen. Tio friska miljarder till kommuner och landsting. Sju miljarder går till kommunerna och tre miljarder till landstingen.

Ett välkommet tillskot inte minst för hälsingekommunerna som får mellan 27,7 och. 8,7 miljoner per kommun beroende på folkmängden.

Tillsammans med andra satsningar innebär detta att alliansregeringen 2010 har förstärkt kommunsektorn med 38 miljarder kronor, jämfört med 2006, skriver regeringen.

Det är bra att regeringen höjer statsbidragen tillfälligt för att värna välfärden i kommuner och landsting som regeringen skriver.

Ännu bättre är att regeringen sätter igång ett utredningsarbete för att ändra spelreglerna för den kommunala ekonomin.

Kommuner och landsting har nämligen en tendens att satsa hårt och göra av med pengar i högkonjunktur, för att sedan i lågkonjunktur kräva staten på extra pengar.

Utredningen ska arbeta utifrån en modell med en så kallad kommunstabilitetsfond.Det innebär att kommunerna kommer att tvingas spara en del av överskotten i högkonjunktur i en särskild fond som sedan kan användas i lågkonjunktur.

Thomas Östros (S) som brukar säga: För lite och för sent avfärdar dessa pengar som en brandkårsutryckning.

Ändå är det mer pengar än vad sossarna hade räknat med. Och de som har eldsvåda är säkerligen glada om brandkåren rycker ut.