Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båda fälls i ny vargdom

Hovrätten dömer de två männen till två års fängelse.

Annons

Den högre domstolen hovrätten fäller båda de åtalade männen för grovt jaktbrott. De döms till två års fängelse.

Det var i februari år 2011 som en vargtik jagades med snöskoter över isen på sjön Fansen i Bollnäs kommun.

Vargen blev påkörd och slogs sedan ihjäl med en träpåk. Det döda djuret gömdes i en snöhög.

Båda de åtalade männen, en 52-åring från Ovanåkers kommun och en 43-åring från Bollnäs, har hela tiden nekat till brott. I tingsrätten dömdes 52-åringen till fängelse i ett år och nio månader medan 43-åringen friades.

Enligt hovrätten är det fyra avgörande punkter som nu även pekar ut 43-åringen.

Drivmattans typ och bredd på 43-åringens skoter stämmer överens med egenskaperna hos den skoter som använts vid brottet.

Undersökningarna av skotern pekar på att det mest sannolika är att skotern träffats av något som landat på den uppifrån. Hovrätten tror inte att skadorna på 43-åringens skoter har uppstått som han själv påstått, att den voltat och landat på en snötäckt upphöjning. Rätten anser dessutom att det verkar osannolikt att han hunnit välta eller rulla så många gånger med skotern under den korta tid den varit i bruk, ungefär en månad.

43-åringens mobiltelefon har funnits i området kring sjön Fansen under den aktuella tiden.

Han har då haft en mycket intensiv telefonkontakt med 52-åringen, både kortare telefonsamtal och avvisade samtal.

Inför rättegången i hovrätten hade åklagaren låtit göra en ny undersökning av skoterns skador. Ett expertvittne berättade om sin bedömning att skadorna på 43-åringens snöskoter orsakats av att något landat på den uppifrån.

Åklagaren presenterade också en ny utredning om räckvidden för mobilmasterna i området.

Hovrätten håller med om tingsrättens bedömning att 52-åringen var den skidåkare som deltog i dödandet av vargen. I tingsrätten var det 52-åringens urin och skidspår som gjorde att han fälldes. Ungefär 2,5 kilometer från platsen där vargen dödades fanns ett skidspår som mötte ett skoterspår. I snön vid skidspåren hittades urin från 52-åringen.

Skidspåren och skoterspåren följdes sedan åt, och då saknades märken efter skidstavarna. Det talar för att 52-åringen tolkade efter snöskotern, ansåg tingsrätten i fjolårets dom.

Skoterföraren och skidåkaren följde vargspår på sjön och delade på sig när skoterföraren körde på en vargtik flera gånger. Skidspåren gick upp en bit på land till en trädstam som brutits av. Vargen slogs sedan ihjäl med den träpåk som 52-åringen hämtat.

Annons