Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäckström misstänks för dopning

Nicklas Bäckström missade OS-finalen.

Tre Kronors Nicklas Bäckström, som inte spelade OS-finalen, har lämnat ett positivt dopningsprov. Det bekräftas av SOK.

Björn Folin, presschef på Sveriges olympiska kommitté SOK, bekräftar för TT att Bäckström inte spelat finalen på grund av en allergimedicin han har ätit.
– Det är en allergimedicin som han har ätit i sju år. Själva medicinen finns inte på dopningslistan, så vitt jag vet, säger Folin.

Mårts kommenterar Bäckström-fallet på presskonferensen. Han tycker att Internationella olympiska kommittén IOK borde ha lämnat besked tidigare:
– Om man tar ett dopningsprov så ska man få besked senast 24 timmar efter. Så här gör man bara inte, säger han.
Enligt Mårts ska Bäckström ha testats i samband med kvartsfinalen mot Slovenien och inte som tidigare angetts i samband med semifinalen mot Finland.

Bäckström om provet:
– Jag har absolut inget att dölja. Jag har tagit det här i flera år. Jag har inte gjort något annorlunda än de senaste sju åren. Jag har spelat i landslaget och aldrig varit med om det här tidigare.
Bäckström får stöd av Mark Aubry, IIHF:s medicinske chef.
– Det är ingen dopning i det här fallet. Han är ett oskyldigt offer, säger Aubry.

Aubry, Internationella ishockeyförbundets medicinske ansvarige, igen:
– Om B-provet är positivt kommer fallet att lämnas över till Internationella ishockeyförbundet. Jag kan inte föregå beslutet i disciplinkommittén. Men jag anser att det inte finns något uppsåt för dopning. Vi kommer att kämpa för hans sak.

TT