Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Backspegeln - inget för visionerna

/

Äntligen valår! Så här andra dagen på det nya året är förväntningarna stora. Många av ledarredaktionens frågorkan komma att få svar under året.
Som, hur kommer väljarna att se på Centerpartiets inhopp i landstingsmajoriteten? Vem kommer leda Socialdemokraterna och Centern i Bollnäs? Och kommer väljarna att stötta en ny blocköverskridande majoritet i samma kommun?

Annons

Kommer den borgerliga oppositionen i Hudiksvall att hålla sams och vinna makten i kommunen?

Eller sitter Centern i Nordanstig säkert på makten och hur kommer det gå för deras sarjade partikamrater i Ovanåker? Allianssamarbeten i Hälsinglands kommuner, blir det något av med det?

Och inte minst - kommer den borgerliga regeringen att kunna försvara sitt regeringsinnehav?

Valet är långt ifrån avgjort, men visst ser det lite dystert ut för alliansregeringen i opinionen. Och en återvalskampanj är svårare än en valkampanj.

Diskussionen om var valet avgörs är också intressant i valtider. Den diskussionen har dock uteslutande handlat om storstäderna.

Visst vore det dumt att inte säga att storstädernas röster är enormt viktiga för en valseger.

Antalet röster är flest i storstäderna och urbaniseringen är fortfarande stark så de blir också allt fler. Trender sätter sig också snabbt i städerna.

Det kan inte minst studeras på den snabba förändringen för Miljöpartiet och främst Maria Wetterstrand popularitet - ett fenomen långt ifrån verkligheten i Hälsingland.

Även om storstäderna är viktiga ska inte landsbygdens röster underskattas.

Rösterna i Hälsingland och Gävleborg kommer vara med och avgöra riksdagsvalet. Det var även de förra gången.

Den borgerliga valsegern i förra riksdagsvalet hade till exempel inte kunnat göras utan de Hudiksvallsbor som röstade på Moderaterna till riksdagen. Samma sak gällde Bollnäsborna.

I hela Gävleborg var de moderata väljarna dubbelt så många i förra valet som i valet innan. Det var visserligen flera borgerliga sympatisörer som bytte till Moderaterna. Men det visar ändå att rösterna i Gävleborg kan vara avgörande för en regering.

Riksdagsvalet avgjordes till slut på bara drygt 100000 röster för alliansregeringen. Det är ingen stor marginal.

Och årets val kommer också att avgöras på de små förändringarna.

Nästa mandatperiod ser just nu ut att bli en knepig historia.

Oppositionspartierna leder tydligt i opinionsmätningarna. Problemet för oppositionen är dock att förtroendet för Mona Sahlin som statsminister är mycket lågt. Och för Fredrik Reinfeldt är det skyhögt. Ingen statsminister har haft så högt förtroende sedan mätningarna började göras.

Problemet är dock att väljarna inte lägger sina röster på honom, enligt mätningarna.

Dessutom har Sverigedemokraterna lagt sig över fyra procent i de senaste opinionsmätningarna med möjlighet till en vågmästarroll.

Enligt en mätning som Svenska Dagbladet publicerade tidigare i veckan stöder en majoritet av befolkningen hellre en minoritetsregering än en regering med Sverigedemokraterna - oavsett vilket block som vinner.

Risken för ett politiskt kaos efter valet är överhängande.

Allt handlar dock till sist om väljarnas förtroende. Och det får den som lyckas formulera en vision om framtiden. Svenska väljare tittar inte i backspegeln. De röstar på framtiden.

Frågan är om alliansens partier klarar att sluta titta i backspegeln och se in i framtiden istället?

De har gjort det en gång, det kan gå en gång till.

Mer läsning

Annons