Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäckman om Svechnikov: "En av de största genom tiderna"

Bandypuls Rikard Bäckman i krönika om att Micha Svechnikov kommer hem till Ljusdal.

Jag var tio år gammal, och hade just lämnat leken i snöhögarna på Idrottsparken för att istället faktiskt kolla på matcherna som LBK spelade.

Det var då han kom till Ljusdal, Michail Svechnikov. Han var det sjukaste man någonsin hade sett på en bandyis. Alla i Ljusdal tyckte samma sak. Alla var stolta över att ha en sådan otrolig spelare i laget. Han gjorde saker ingen hade sett tidigare. Ett artisteri i skridskoåkning och teknik av världsklass.

Hur det sedan gick för laget hade sekundär betydelse. På skolgårdar och arbetsplatser i Ljusdal kunde man i alla lägen ändå säga: "Vi har världens bästa bandyspelare i Ljusdal".

För det var han, Micha, under många säsonger. Världens bästa bandyspelare. Tar man det ytterligare en bit så är han förmodligen en av de allra största spelarna i bandysporten genom alla tider.

LÄS MER: "Har utsatt relationer för risiga prövningar"

När jag började jobba som journalist i Ljusdal var han sedan länge borta från Sverige och Ljusdal. Möjligheten att följa honom fick man på World cup och under den där guldsäsongen med Sandviken. Men under de senaste åren har det blivit mindre och mindre.

Under åtta år har jag bevakat Ljusdals BK, aldrig har jag i jobbet sett laget spela slutspel. Under hela den här tiden har det ryktats om att Micha ska komma hem och lyfta klubben. Varje gång har det av tusen olika anledningar inte blivit av.

Nu, vid 42 års ålder, kommer Micha Svechnikov hem. Han ska spela i allsvenskan med Ljusdal. Klart att allt har sitt slut, men är det någon som rent fysiskt skulle kunna greja en säsong i elitserien efter kommande säsong så är det han. Det finns en anledning till att man för ett antal år sedan byggde en fysprofil utifrån Micha Svechnikov över hur en bandyspelare ska se ut.

SE ÄVEN: När Micha presenteras på presskonferensen

När allt kommer omkring är hans ålder sekundär. Han kunde ha varit 34, 38 eller 46. För alla idrottsintresserade i Ljusdal är det oerhört viktigt för självbilden och stoltheten att han faktiskt kom hem en dag.

Jag har haft turen att se Micha spela bandy under de senaste säsongerna – låt vara att det har varit i oktober under World cup. Han gör inte cirkuskonsterna längre, det funkar inte riktigt så i en sport där mycket har förändrats det senaste decenniet. Däremot kan han åka en hel match utan att slå bort en boll, en hel match där han gör de andra spelarna i laget bättre än vad de egentligen är.

Ljusdal har redan värvat Marcus Wikman och Olle Sundin från elitserien. Redan då hade man förstärkt för att kunna vinna allsvenskan 2017. Med Micha Svechnikov i laget blir det sju resor bättre. Huruvida Pär Törnberg finns med i LBK nästa säsong vet jag inte, men om han nobbar Ljusdal kommer klubbchefen Ola Bengtsson och tränaren Patrik Larsson troligen hitta en annan mittfältare av klass att förstärka med.

Ljusdals BK kommer att vinna den norra allsvenskan med marginal nästa säsong. Adderar man en klassforward (kanske kan Micha hjälpa till med det?) till det redan starka bygget så kan faktiskt elitseriendrömmen bli verklighet igen.

Den som jag skrattade åt för ett år sedan.

Men det var ju för att jag inte trodde att Micha Svechnikov skulle spela i Ljusdal igen.

LÄS MER: Bengtsson om Törnberg: "Det retar mig att han inte är här"