Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Backen-huset har flyttats

Efter några veckors förberedelser var det under tisdagen dags att flytta det gamla 1800-talshuset.

Med hjälp av en 25 meter lång modultrailer transporterades villan ett hundratal meter upp på en närliggande kulle.

Efter några veckors planering och förberedelser har det ståtliga hälsingehuset i Backen, utanför Delsbo, äntligen flyttats.

Husgrannen Rickard Paulsson har jobbat inom byggbranschen i hela sitt liv och är den som har haft det övergripande ansvaret. Ett arbete som han bara inte kunde avstå.

– När det här ploppade upp var det alldeles för häftigt för att tacka nej till, säger han medan han övervakar arbetet.

Det är Bergviksföretaget Tunga lyft och flytt som har anlitats för hustransporten. Företaget har enligt ägaren Nils Jakobsson utfört den här typen av uppdrag i över 25 års tid.

Senast har de till exempel skött de uppmärksammade flyttningarna av Sköldshuset i Hudiksvall och Brostugan i Bollnäs. Enligt Nils Jakobsson är det däremot betydligt enklare att flytta ett hus på landet.

– I stadsmiljöer måste man ta hänsyn till trafik och gator. Det är mycket smidigare när det inte finns så mycket i vägen, säger han.

Efter att huset äntligen anlänt till sin nya position, högst upp på kullen, börjar arbetet med att återställa fastigheten. Till exempel ska originalgrunden flyttas och byggas upp, precis som den var innan. Allt för att behålla kåkens genuina 1800-talskänsla.