Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Backa från privatiseringarna?

Borde frågan om privatiseringar och avregleringar bli en valfråga?

Efter ett antal år av erfarenheter av avreglerade och privatiserade verksamheter kanske det är dags att summera de verkliga effekterna och fundera över om det inte är dags att backa.

Några exempel ur rapportskörden:

Avregleringen av bilbesiktningen har resulterat i högre priser samt krångligare system för kunden.

Avregleringen av apoteksmarknaden leder till sämre tillgång på vissa läkemedel.

Privatisering och marknadsmekanismer i skolsystemet leder till ökade skillnader mellan skolor och ses som en av många faktorer som ligger bakom Pisa-tappet.

Riskkapitalbolag gör stora vinster inom vård och skola som förs utomlands. Försäljningar av skolor, förskolor och hälsocentraler har i många fall gjorts till underpriser och stora förluster för det allmänna.

Konkurrensen på järnvägen leder till fler aktörer som trängs på järnvägsnätet, vilket skapar köer och svårigheter med underhåll.

Noteras bör att de avregleringar av järnvägen som skett i Storbritannien ledde till att de statliga stöden efter privatiseringen steg kraftigt och enligt den brittiska regeringens beräkningar femfaldigades kostnaderna.

Så, finns det någon av er politiker som egentligen vågar titta utanför de ideologiska skygglapparna och på allvar börja ifrågasätta det kloka i all dessa privatiseringar?

Nä, tänkte väl det.

Väljare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel