Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bachs alla verk i 20 konserter

Förre domkyrkoorganisten Rolf Ericzon ska under två och ett halvt år ge 20 konserter i Järvsö kyrka och därmed spela samtliga orgelverk av Bach.

Vid nyligen fylld 77 år antar Rolf Ericzon utmaningen att öva in och i konserter ge alla orgelverk av kompositören Johann Sebastian Bach (1685-1750). Det rör sig om flera hundra.

Rolf Ericzon har fått idén av professorn och organisten Hans Fagius som skrivit en handbok om alla Bachs orgelverk och dessutom spelat in samtliga på skiva.

– Jag såg hur Hans Fagius inspirerades av orgeln i 1700-tals stil i Växjö och hur han samlade 19 andra mycket duktiga organister för att i 20 konserter ge samtliga Bachs verk, säger Rolf Ericzon.

Rolf Ericzon framhåller den nyligen restaurerade Grönlundorgeln på Järvsö kyrkas läktare och den 1700-talsorgel av Gren och Stråhle som är på gång att återigen få pryda Ljusdals kyrka.

– Grönlundorgeln är utformad i nära anknytning till 1700-talsorgeln i Järvsö kyrka som också var av Gren och Stråhle. När orgelprojektet i Ljusdal blir genomfört går det att få ett fantastiskt samarbete mellan kyrkorna som säkerligen lockar inte minst musikelever – och ger möjlighet till sådana här konserter, säger Rolf Ericzon.

Fyra timmar om dagen övar Rolf Ericzon för att kunna ge alla 20 konserter. Den första blir på söndag. Sedan blir det ytterligare tre vårsöndagar. Till hösten blir det återigen fyra konserter.

Under 2015 upprepas detta konsertutbud som avslutas med fyra konserter 2016.

Som organist på hög nivå under många år har Rolf Ericzon ett speciellt förhållande till Bachs verk som bedöms som tekniskt avancerade.

Rolf Ericzon tjänstgjorde i Ljusdal-Ramsjö församling i fem år efter att ha pensionerats från domkyrkoorganisttjänsten i Luleå 2001. Efter tiden i Ljusdal har han också haft vikariat. I dag har han inga sådana.

– Jag spelar för att hålla mig i trim, säger Rolf Ericzon.