Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Axman: Sällsynt svängig Silly Season

Fågel Fenix lyfte ur askan av sin egen eld, född på nytt med luft under bärkraftiga vingar.

Nu är det kanske lite väl tidigt att jämföra Bollnäs GIF med en uråldrig egyptisk legend.

Men nog verkar något resa sig och ta spännande form ur den där askan efter en eländig säsong.

Det måste vara länge sedan – om det någonsin har hänt – som ett lag flera veckor efter avslutad säsong haft bara tre spelare klara med kontrakt.

Såklart alla bandyvänner i Bollnäs höll andan, särskilt då självaste Andreas Westh gav småsura signaler om en tänkbar flytt.

Och detta bara som en del i en Silly Season som redan är sällsynt svängig, och ännu med många lösa trådar att reda ut.

På den vilda ryktesbanan, där är svänget närapå lika vilt och hårt som när The Ramones satte fart på sin rockraket.

Där kan exempelvis Per Hellmyrs, Daniel Berlin OCH Patrik Nilsson vara på väg till Bollnäs. Det vore minst sagt ett skrälltriss i stjärnor för en klubb med så svajig ekonomi och ett hallbygge i evig långbänk.

Å andra sidan kan det finnas något ackord som träffar rätt där.

För även om klubben saknar förutsättningar att värva stort, så finns ekonomiska muskler hos passionerade sponsorer som kan agera på (mer eller mindre) egen hand.

Det är liksom den extra fördel som kan finnas i en bygd där bandyn kan närma sig alternativ religion för många.

Och minns att det bara var några år sedan Patrik Nilsson satt på Sören Perssons kontor, helt bekväm med tanken på att spela i just Bollnäs.

Då var det andra faktorer som, i sista stund, styrde om karriären. Manegen är alltså krattad skyttekungen från Söderfors...

Om Daniel Berlin kommer hem, är nog chansen väl så stor att han kan hitta en extra kick i att lyfta moderklubben Sirius.

Per Hellmyrs sade redan i höstas att han hittat ytterligare en växel i Dynamo Moskva. Tanken svindlar med det loket dundrande fram i elitserien, men jag tror oddsen är rätt låga att han nobbar ytterligare en välbetald säsong i ryska ligan. Oavsett hur det går i söndagens final.

Bollnäs kan vara nog så nöjt med att ha kapten Westh i hamn, plus de två mest betydande yngre spelarna. Det är något att bygga vidare på.

Från Sandviken (bra avsändare där) kommer den avspända tränaren Jocke Forslund tillbaka, och poängterar vikten av "energi och glädje i laget".

Lovande när det kommer från en man som personifierar just de begreppen. Så kanske det blir lite fler smil efter en seger i gula huset nästa säsong?

Edsbyn har egentligen bara att hälsa Hasse Andersson, och lyrspelet, välkommen hem – och för övrigt säkerställa sin trupp.

Där finns redan kapacitet för de stora matcherna, med spelare som gör skillnad ur flera olika generationer.

Klart det darrade till lite i furuskeppet på Ön när andra generationens storskytt Mattias Hammarström gjorde tecknet för time-out härom dagen.

Och skulle "Tisen" (jag tycker "Lill-Hammarn" vore ett bättre smeknamn) verkligen lämna Byn, då blir det såklart ett jobbigt tomrum att fylla. Det finns bara en handfull målskyttar med den spetskvaliteten i sin bössa.

Det verkar också som Edsbyn jagar en extern ersättare för Fredrik Åström – det tråkigaste kapitlet i Silly Season – på den viktiga liberoposten.

Men frågan är om inte det rätta virket redan finns på plats. En allt vassare Jocke Svensk började faktiskt sin unga karriär som just libero...

För övrigt tror jag att Ljusdal får fortsätta rätta sig efter sina resurser, men med bättre förutsättningar att kämpa hem fler poäng med en skipper som Patrik Larsson med från början.

Och skulle nu, mot förmodan, Misja Svesjnikov komma "hem" så blir det ju ett helt annat läge. Då kan halva laget få roller som vattenbärare åt superryssen.

Däremot kan det bli svårt att behålla en talang med sådan potential som Kalle Mårtensson.

Broberg blir att räkna med på allvar även nästa säsong. Med eller utan Joel Edling. Och med eller utan den där miljonen från kommunen – de flesta brukar ju ändå låna pengarna INNAN de bygger sitt hus...

Till sist: Lite trist att den utomordentlige Magnus Nordin inte orkar med sin pendlingstriangel i väst, och lämnar Villa och bandyn efter 19 raka säsonger som landets i särklass mest välklädde tränare.