Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avverkning i fäbodvall

Skogsavverkningar måste skötas snyggt. Och så måste de skötas med ännu lite extra finess om de görs i en gammal fäbodvall.

Vi har besökt en intressant slutavverkning vid fäbod- och stugområdet Östra Öjungsbo, söder om Annefors, norr om Gruvberget.

– Det är kanske mindre pengar för skogsbolaget i ett sådant här område men det är å andra sidan desto mer intressant att arbeta med.

Det säger Jonas Svensson, jägmästare och virkesköpare hos Stora Enso i Bollnäs, som ansvarar för slutavverkningen i det känsliga området.

"Ett sånt här uppdrag kräver lite extra handpåläggning" säger Jonas Svensson flera gånger.

Fäbodvallarna invid sjön Stora Öjungen används som fritidsbostäder. Marken som avverkas ägs av en samfällighet med nio andelsägare.

– Några vill behålla ett visst träd, andra ta bort, det är ett noggrant detaljarbete. Men det blir ljusare och finare, hela området, konstaterar Jonas Svensson.

Rutinerade skogsmaskinföraren Per Fröstebro avverkar i snabb takt med sin nästan nya EcoLog, byggd i Söderhamn.

– Den klarar enorma lutningar men trots 11 meter lång kranarm klarar jag inte att fälla ända ned till sjön.

En del arbete kommer att göras manuellt, som förr i tiden.

För att städa området tas grot, kvistar och grenar och toppar, omhand. Det ska helst inte synas att en avverkning gjorts. Området är kulturintressant, med enormt gamla stenhagar som måste skyddas.

– Ett intressant uppdrag, som kräver lite finess och eftertanke i förarhytten, säger Per Fröstebro.