Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avvecklingsplan för Nytorp på väg

Nu ska en avvecklingsplan för naturbruksgymnasiet Nytorp i Arbrå – i kommunal regi – tas fram. Och någon intagning av nya elever till nästa höst ingår inte i planen.

Annons

När kommunfullmäktige i Bollnäs beslutade om försäljning av Nytorp för ett par veckor sedan, fick barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att påbörja avvecklingen av naturbruksprogrammet i kommunal regi. Och på onsdagen föreslog nämndens arbetsutskott att en avvecklingsplan ska presenteras för hela nämnden den 23 november.

- En konsekvens av fullmäktigebeslutet är att vi stoppar intagningen från läsåret 2012/2013, säger nämndens ordförande Jan Lahenkorva (S).

Nytorp ska säljas på anbud, utan krav på att köparen ska bedriva utbildning där. Den kommande avvecklingsplanen ska ingå i anbudsunderlaget – eftersom kommunen har ansvar för att de drygt 80 elever som redan finns på skolan, ska få fullfölja sin utbildning.

Det är fortfarande inte klart om det lokala företaget Naturlära i Hälsingland AB – med centerpolitikern Karin Ånöstam som vd – får tillstånd att starta friskola på Nytorp hösten 2012. För andra tänkbara köpare med utbildningsplaner, har ansökningstiden för tillstånd nästa läsår redan gått ut.

- Risken är överhängande att det inte blir något intag av nya elever nästa år, säger Jan Lahenkorva.