Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avvecklingsplan för Nytorp på väg

Nu ska en avvecklingsplan för naturbruksgymnasiet Nytorp i Arbrå – i kommunal regi – tas fram. Och någon intagning av nya elever till nästa höst ingår inte i planen.

Annons

När kommunfullmäktige i Bollnäs beslutade om försäljning av Nytorp för ett par veckor sedan, fick barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att påbörja avvecklingen av naturbruksprogrammet i kommunal regi. Och på onsdagen föreslog nämndens arbetsutskott att en avvecklingsplan ska presenteras för hela nämnden den 23 november.

- En konsekvens av fullmäktigebeslutet är att vi stoppar intagningen från läsåret 2012/2013, säger nämndens ordförande Jan Lahenkorva (S).

Nytorp ska säljas på anbud, utan krav på att köparen ska bedriva utbildning där. Den kommande avvecklingsplanen ska ingå i anbudsunderlaget – eftersom kommunen har ansvar för att de drygt 80 elever som redan finns på skolan, ska få fullfölja sin utbildning.

Det är fortfarande inte klart om det lokala företaget Naturlära i Hälsingland AB – med centerpolitikern Karin Ånöstam som vd – får tillstånd att starta friskola på Nytorp hösten 2012. För andra tänkbara köpare med utbildningsplaner, har ansökningstiden för tillstånd nästa läsår redan gått ut.

- Risken är överhängande att det inte blir något intag av nya elever nästa år, säger Jan Lahenkorva.