Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avvecklingen av Nytorp inledd

Nedmonteringen av Nytorps naturbruksgymnasium har inletts.

I måndags fick rektor Pär Höglund i uppdrag att utreda konsekvenserna av att stänga köket redan vid årsskiftet.

- Det pratas om att eleverna ska äta i Arbråskolans matsal och att servera matlådor, säger han.

Ännu har inte Nytorp laggs ut på anbud, men redan nu vill man undersöka om det går att lägga ner skolans kök vid årsskiftet och stänga den stora skolbyggnaden den 1 juli.

Uppdraget kom sedan bland andra den tillförordnade gymnasiechefen Inga Larsson och förvaltningschefen Inga Malm varit där på ett besök under måndagen.

Då pratades det i termer som att de 83 eleverna kan äta lunch på Arbråskolan och att frukost och middag kan serveras i matlådor.

Något som rektor Pär Höglund redan nu har svårt att se fördelarna i:

- Hur ska Arbråskolan ha plats för våra elever och vart är det tänkt att matlådorna ska intas?

Det är han som har fått uppdraget att göra en konsekvensanalys, men den kommer han att göra tillsammans med verksamhetsgruppen där representanter från de olika facken ingår.

Han är fullt medveten om att fullmäktige tagit ett beslut om avveckling, men samtidigt är kommunen skyldig att låta de elever som började årskurs 1 i höstas avsluta sin utbildning i Arbrå. Alltså ska verksamheten fortgå två år till. Det kan även finnas intressenter som är beredd att driva skolan vidare, menar han.

- Nu går allting snabbt, vi har fått en vecka på oss att göra en konsekvensbeskrivning, detta samtidigt som kommunen skjutit på anbudsförfarandet. Det kan innebära stora konsekvenser för vår del, säger Pär Höglund.

Jan Lahenkorva (S) är ordförande för barn- och utbildningsnämnden. Han säger att ärendet kommer att behandlas på novembersammanträdet och bestämmer de att följa tjänstemännens förslag så är det det som gäller.

- Eftersom vi har fullmäktiges uppdrag att snarast inleda avvecklingen av skolan är det vår nämnd som fattar beslutet om köket, säger han.