Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avveckling av särskilda äldreboenden oroar anhöriga

Två särskilda äldreboenden i Edsbyn, Solrosen och Linblomman i kvarteret Hingsten, avvecklas med start i höst till följd av de besparingsåtgärder Ovanåkers kommun nu genomför. Det här innebär att de som bor i de här äldreboendena kommer att flyttas till andra likvärdiga boenden vilket oroar anhöriga till dem.

Under tre år ska socialförvaltningens omvårdnadsenhet i Ovanåker spara 6 miljoner kronor. Som ett led i detta besparingsarbete avvecklas nu de särskilda äldreboendena Solrosen och Linblomman i kvarteret Hingsten för att göras om till ett mindre vårdkrävande närboende. De som nu bor i de aktuella särskilda boendena på Hingsten, 11 personer, ska med start i höst därför flyttas till likvärdiga boenden på Backaområdet och Gyllengården.

Den här flytten av de gamla till de nya boendena oroar dock flera av de anhöriga som nu är oroliga för hur dessa äldre ska orka med en flytt från sin invanda miljö.

Inger Öst från Stockholm är en av dem som oroar sig över hur hennes 99-åriga mamma Anna Öst ska klara flytten. I en insändare i måndagstidningen, som undertecknats av flera andra anhöriga, gav hon uttryck för sin frustration.

"Min mamma Anna Öst, 99 år, är totalt beroende av särskilt boende. Solrosen och personalen är hennes fast och trygga punkt i tillvaron".

Inger Öst anser att flytta de gamla mot deras vilja och skingra personalen kan få ödesdigra följder. Hon tror inte att hennes mor klarar flytten..

- Det finns ingen frivillighet i det här. Flytten ska genomföras punkt slut. Jag har frågat varför vi inte fått ett anhörigmöte men ännu inte fått ett svar, säger hon.

Enligt Inger Öst representerar de som skrivit under insändaren fem av de boende på Hingstens två äldreboenden..

- Tyvärr har jag inte fått kontakt med fler vilket jag önskat.

Ovanåkers socialchef Anette Forsblom tror att det kommer att gå bra att flytta de äldre till nya boenden.

- Jag beklagar att vi måste göra det här men det är ytterst ett politiskt beslut och vi kommer att göra allt för att underlätta flytten för de gamla.

Enligt Anette Forsblom minskar nu antalet personer över 80 år i kommunen och kommer åter upp till 2007 års toppnotering först 2020. Lägenheter finns också lediga på Gyllengården och Backa.

- Enhetschef Bengt Mörman har haft samtal med alla berörda och vi upplever inte att de äldre sagt nej till flytt.

Inger Öst upplever det dock annorlunda.

- Ja, jag har träffat Bengt Mörman en gång. Men jag kan inte låta bli att tycka att vi och de här äldre människorna är helt överkörda. Ingen av de som vi undertecknare representerar vill flytta,.säger hon.

- Personalen jag varit i kontakt med får inte kommentera ärendet och inte heller berätta hur de gamla mår, vad är det för yttrandefrihet?