Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avveckla landstingen i stället för vården

/

Annons

God morgon Ljusdal! Hörde ett fragment på regional-TV i onsdags morse: Vården kan komma att försämras på Hudiksvalls sjukhus och Gävle sjukhus!?

Att Hudiksvall var i farozonen kommer inte som någon överraskning men att Gävle, redan nu, börjat betraktas som ett sjukhus under avveckling kom dock som en liten överraskning.

Vidare hette det i telegrammet: Bara ett fåtal sjukhus kommer att ha kvar specialistvården i Sverige.

I spartider kommer signalerna tidigare än väntat och få orkar reagera med kraft eftersom det handlar om pengar och alla vet att just pengar är en bristvara i såväl Gävleborg som resten av världen. I all fall offentliga pengar.

Vore nog på sin plats att avveckla landstingen i samma takt som vården avvecklas. Dags att titta över hela systemet och se om inte det går att ta ett helt nytt grepp om sjukvården i det här lilla landet uppe i norr.

Just nu verkar det vara en massa regionala race där ingen har en helhetssyn över läget och hur det är tänkt att vården ska fungera i framtiden. Tycker att man borde ställa sig frågan om vård överhuvudtaget ska falla under lokala och regionala myndigheter. Precis som skolan borde staten ta ett större ansvar för verksamheten än vad är fallet idag.

I Ljusdal har Herr NärLjus dragit igång en expertgrupp som ska inventera om det går att göra någonting vettigt av vår utdöende träindustri i området. Bra. Men det är för trögt och tar för lång tid.

Enligt uppgifter i LjP ska gruppen träffas fem gånger fram till september då kommunstyrelsen ska presenteras åtgärdsförslagen. Finns tyvärr en risk att arbetet blir akademiskt och utan dynamik med endast fem möten.

Minst en gång i veckan borde man ha sammankomster och gruppens deltagare kan till och med få arvode om man arbetar för att komma fram till modeller som kan producera något av den råvara som växer här. Bra initiativ, men försök speeda upp farten och se hela projektet som ett krisprojekt som är tidskänsligt och som faktiskt får kosta en del.

Nu har det politiska beslutet att köpa marken på Östernäs av Setra tagits. Nu börjar det egentliga arbetet. Vad ska området användas till? Tydligen ska marken närmast hantverkshuset ut på anbud eftersom det är där eventuella butiker ska byggas.

Enligt Fru S finns det hugade spekulanter. Spännande. Marken närmast Kährs fabriksområde är tänkt att härbärgera en evenemangshall, kanske. Här är det fortfarande stora frågetecken om driftskostnaderna och kommunen har inte för avsikt att skjuta till mer än cirka 3 miljoner som IP kostar idag.

Men man ska i ärlighetens namn komma ihåg att kommunen dessutom utlovat hjälp med infrastrukturen som oftast är dyr men inte speciellt flashig, det blir åtskilliga miljoner innan avlopp, vägar och parkeringsplatser är på plats.

Nu ligger bollen på allvar hos krafterna bakom en evenemangshall och arbetet med att få med sig resten av idrotts- och näringslivet i Ljusdal kan börja. Förmodligen ett svårt och tidskrävande arbete. Lycka till!

 

Mer läsning

Annons