Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avveckla kärnvapnen 2014!

I år är det 50 år sedan Kina sprängde sin första atombomb.

Antalet kärnvapen ökade, trots att FN försökte åstadkomma avrustning. Redan FN:s första generalförsamling, 1946, antog en resolution om nedrustning, där man önskade att atombomber inte skulle användas mer.

FN har fortsatt att arbeta för nedrustning av kärnvapen, men flera länder har ökat sin kärnvapenarsenal. 1996 angav Internationella domstolen, på begäran av generalförsamlingen, ett rådgivande yttrande om huruvida det är lagenligt att hota med eller använda kärnvapen. Domstolen ansåg att det "varken i sedvanerätt eller konventionell internationell rätt finns något uttryckligt bemyndigande av hot med eller användning av kärnvapen".

Men fastän kärnvapenarsenalerna minskade med cirka 1 700 kärnvapen under 2013, och trots att 125 stater har uttryck sin vilja till kärnvapennedrustning, finns det fortfarande ett par tusen kärnvapen kvar.

Avveckla alla kärnvapen 2014!

Thorild Dahlgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel