Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avstängd utfart öppnad

I fredags öppnades Nygatans utfart på riksväg 83 mot Gävle och Kilafors vid stadshuset i Bollnäs, som varit avstängd sedan i maj.

Utfarten söderut från Nygatan stängdes av på försök, som en del i en översyn av de olycksdrabbade korsningarna med riksvägen i området.

Avstängningen kombinerades med trafikmätningar, som skulle ge svar vilka vägar bilisterna valde i stället – och var tänkt att pågå till den 1 juli. Då förlängdes perioden i ytterligare två månader, med motiveringen att det behövdes en mer komplett bild av trafikflödena.

Men i början av september fanns avspärrningen fortfarande kvar.

- Vi vågar inte öppna just nu, utan vill avvakta hela utredningsmaterialet, sa trafikingenjör Lars Hammar då. Han är sammankallande i en projektgrupp fått uppdraget att hitta bättre trafiklösningar i de båda korsningarna med 83:an.

Hammars målsättning i september var att kunna presentera förslag på lösningar för politikerna i tekniska nämnden i december. Men så länge ville inte uppdragsgivarna – samhällsbyggnadschefen Lars Åsberg och tekniske chefen Anders Aune – behålla avspärrningen vid stadshuset.

I fredags öppnades utfarten igen. Och vid 17-tiden samma dag inträffade en kollision mellan två personbilar där.

- Jag vill inte kommentera det, säger Lars Åsberg. Men vi har inte bedömt att korsningen är så olycksdrabbad att det är motiverat med ett beslut om stängning. Och det ingick inte i uppdraget till projektgruppen att permanenta försöket.