Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avskedad lärare stämmer kommunen – nekar till att ha slagit elev

En lärare avskedades efter en händelse på en skolgård i Hudiksvalls kommun i höstas. Nu har läraren stämt kommunen och kräver skadestånd.

Annons

Läraren var rastvakt och ska enligt skolans egna utredning gett en tillsägelse till en elev. En annan elev lade sig då i.

Eleven ska ha varit provocerande och kaxig, uppger läraren, som då ska ha tagit tag i pojkens axlar. Han tog sig loss och läraren sprang ifatt och tog tag i honom igen och höll fast honom.

Läs även: Kommunchefen om Fredrik Röjd-beslutet: "Omdömeslöst men inte ...

Efteråt berättade eleven att läraren slog honom i magen. Läraren hävdar å sin sida att han bara försökte skydda sig mot slag från eleven och då råkade träffa honom i magen.

En annan lärare ska emellertid ha sett händelsen på nära håll, enligt skolan utredning, och känner sig säker på att han såg läraren slå eleven.

Läraren avskedades några dagar senare med omedelbar verkan.

Läs även: Anställd hos polisen riskerar avsked – uppfyller inte säkerhetskrav

Nu har läraren stämt kommunen vid Hudiksvalls tingsrätt. Han förnekar anklagelsen och anser att det inte fanns grund för att avskeda honom. Han hävdar även att avskedet inte gick till på rätt sätt och kräver skadestånd på långt över 200 000 kronor.

Läs även: Avskedas efter förskingring

Kommunen anser dock, i en skrivelse till tingsrätten, att det är skäl för avsked om en lärare använder sådant våld mot en elev. Händelsen ska även vara polisanmäld.

Arbetstvisten drivs som en civilrättslig process i tingsrätten eftersom läraren inte var fackligt ansluten. Det är endast arbetstagarorganisationer och arbetsgivarorganisationer som kan driva fall i Arbetsdomstolen.