Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avskalat och klurigt

Det finns många kulturutflykter att göra i Hälsingland och i närliggande landskap. Några kommer vi att göra nedslag i under sommaren. Andra finns kvar att upptäcka. På midsommardagen invigs en konstutställning i Strömbacka.

Annons

Två av konstnärerna som deltar i årets Konst i hamn i Moviken, har också tagit plats en trappa upp i det gamla Magasinet i Strömbacka, som också huserar en loppis på bottenvåningen samt i huset tvärs över vägen.

Siv Gustafsson, Hög, har ofta förekommit i lokala utställningar med såväl målningar som målade änglaburkar och ikonbilder. Nu har hon samlat ihop delar av sitt livs produktion där man kan följa utvecklingen och preferenser från den 19-åriga Siv till 60+.

Från de föreställande porträtten, landskapen och stilleben med fiskar och frukt, blir uttrycket allt mer abstrakt och avskalat. Det som ser ut som en enfärgad tavla i gult eller grönt, är dock inte riktigt så ren, många färglager i nyanser och olika bildelement finns med i bilden, om än diffust och mer anas är identifieras. Det är bilder att vila blicken på innan man går vidare till nästa rum.

Anneli Pietikäinen, Bjuråker, gillar att vränga till orden och återbruka saker till små installationer eller skulpturer. Hennes böcker är kluriga och fulla av infall och fniss. För vad är en bokcirkel om inte en cirkelformad bok, eller en rysare, med krossat glas på bokryggen och blodig framsida med en kniv instucken? Knappar, rör, tygbitar, gamla böcker, skruvar och allt som kan hittas på sophögen eller i fyndlådorna på loppis får chansen till ett nytt liv. Något att inspireras av för eget skapande.

Det finns absolut en anledning att åka norrut från Delsbo, följa vägen till Moviken och sedan vidare en bit till Strömbacka. Det går att pricka av flera utställningar, konserttillfällen, fikaplatser och sevärdheter på samma resa en vacker sommardag.

Annons