Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avskaffa kultursektorn (2)

Kulturen formas av människors verksamheter. I både jordbrukar- och industrisamhället utvecklar vi identitet och socialt samspel mest i arbetet. Men kulturen kan också tvingas på oss som diktat uppifrån, som maktspråk.

Kultur berör allt vi gör. Den är våra gemensamma normer och identitet. Det skriver Hudiksvalls kommun i sitt dokument Kulturpolitiska viljeinriktningar och så skrev jag i min förra insändare med samma rubrik. Nu begränsar vi ordet kultur till bara det som bevakas och utvecklas inom kultursektorn. Kulturen blir sin egen sfär så att andra beslut inte behöver besväras av kultur. Jag anser att vi därför måste avskaffa denna förträngda sektor.

Kultur är ett kitt mellan människor i samhället och kan sägas vara normerna för sociala relationer, eller formerna för hur vi förmedlar kunskaper om hanteringen av samhällets värden.

Kulturen formas av människors verksamheter. I både jordbrukar- och industrisamhället utvecklar vi identitet och socialt samspel mest i arbetet. Men kulturen kan också tvingas på oss som diktat uppifrån, som maktspråk. Denna disciplinerar oss till redskap, om inte för diktaturer så för marknadskrafter att konsumera och på arbetsplatser att prestera. Varje ungdomsgeneration har en inneboende revoltlusta som förtar den effekten. Ungdomens ifrågasättande är också en nödvändig process för den nya generationens möjlighet att ta till sig och solidarisera sig med den kultur de sålunda gjort sig delaktiga av.

Kultursektorn reducerar kulturen till konst (finkultur) och bidragsberättigade aktiviteter och verksamhet. Trots sin övergripande definition av kultur har sektoriseringsdjävulen drabbat även Hudiksvalls kommun och förvirrat begreppen.

I den debatt om kultur som förts i HT om kommunal kulturbank som en strategi att hantera sponsring och bidrag har många förminskat kulturen till att handla om enbart konstformerna, trots att kommunens avsikt varit att vidga perspektivet till hela den så kallade kreativa sektorn. Även det är en avsevärd reducering av kulturbegreppet. (Att satsa på ungdomens allmänna möjlighet att hitta sina egna värden är däremot en viktig förstärkning av framtidens kultur.)

Ekonomi är läran om hushållning med resurser. Även denna sektor har av både vetenskap och yrkesföreträdare förminskats till att omfatta inte den hushållning som styr våra materiella livsbetingelser utan bara den ekonomi som kan mätas i pengar och som utförs för någon annans räkning. Ekonomi handlar alltså i stället för hushållning bara om pengar.

Våra tillgångar baseras på naturens produktion. Solens strålar startar det kretslopp genom de gröna växterna som förser oss med föda, olja, grus, ren luft och rent vatten utan att det kostar pengar. De goda livsbetingelserna är en tillgång som ofta kallas miljö. Miljö har reducerats till en fråga om utsläpp och utsläppen till en fråga om koldioxid.

Inte bara miljö utan således även ekonomi och kultur har reducerats till sektorsintressen. Vi håller på att förlora helhetsperspektivet på människan och hennes omgivning.

Tony Björklund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel