Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avskaffa 1 maj!

MUF Gävleborg uppmaning till arbetarrörelsen är därför: Gå inte från jobbet – se i stället till att fler faktiskt kan gå till jobbet!

I början på 1900-talet tog arbetarrörelsens kamp sin utgångspunkt i viktiga samhällsreformer, som exempelvis allas rätt till utbildning och rösträtt. Men de strider som togs då har under de senaste decennierna utvecklats till något helt annat. I demonstrationstågen har vi kunnat se stora plakat med fina ord som alla ska med samt fått löften om solidaritet och jobb åt alla. Men tyvärr har inte så skett i verkligheten.

Arbetarrörelsen har varit så upptagen med att värna sina egna rättigheter att de i stället för att skapa jobb åt alla, byggt en av världens mest reglerade arbetsmarknader och skapat nära världens högsta skattetryck. Resultatet är att unga och nyanlända stängs utanför arbetsmarknaden. Med det som utgångspunkt är det helt bisarrt att den privilegierade och välbeställda arbetarrörelsen får ledigt från sina jobb för att värna ett system som stänger nyanlända och unga utanför.

För de 160 000 asylsökandena som kom till Sverige under förra året väntar för hälften ett decennium i utanförskap. För unga utan arbetslivserfarenhet och kontakter är det närmast omöjligt att ta sig över arbetsmarknadens höga trösklar. För unga och nyanlända är det med regeringens politik lättare att få bidrag än ett jobb. Enligt den senaste arbetskraftsundersökningen (AKU) från SCB har ungdomsarbetslösheten ökat tre månader i rad. Samtidigt är över hälften av alla inskrivna på Arbetsförmedlingen utrikes födda. Varför demonstrerar inte arbetarrörelsen för deras möjligheter till ett första jobb?

Om vi ska demonstrera för någons jobb på 1 maj, så borde det vara för att unga och nyanlända ska kunna ta sig in på arbetsmarknaden, få en lön och bli självständiga. Tyvärr leder socialistiska ideal och arbetarrörelsens iver om att värna sina egna rättigheter till det motsatta. Det är dags att en gång för alla avskaffa 1 maj och istället dagligen stå upp för de som verkligen behöver det.

MUF Gävleborg uppmaning till arbetarrörelsen är därför: Gå inte från jobbet – se i stället till att fler faktiskt kan gå till jobbet!

Adam Rydstedt

distriktsordförande MUF Gävleborg

Rasmus Törnblom

förbundsordförande MUF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel