Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avpollettera bemanningsföretagen

Farsoter av olika slag har drabbat mänskligheten i alla tider. Det som börjat som en liten en kanske välgrundad/positiv förändring, har genom oförstånd och missbruk ofta utvecklats till en ny farsot i samhället

Exempel på en sådan som nu fått djupa rötter och spridning till alla hörn inom företag och samhällsorganisationer, är de otaliga bemanningsföretag som vuxit upp.

Det började med att större företag valde att med extern hjälp ”headhunta” företagsledare.

Men nu har vi kommit så långt att varje liten kommun, i stum beundran av näringslivets agerande, börjat förlita sig på dessa bemanningsföretags kompetens och oförvitlighet.

Än verkar det som om ingen heller ifrågasätter vad man får och vad det kostar.

Jag undrar hur mycket ett av kommunens större företag, till exempel Iggesunds Bruk, kastar ut på dessa anonyma produkter.

Vi ser i platsannonser att hela samhällets nyttjande av dem också ökat lavinartat.

Det är min övertygelse att bland annat kommuner har egna kompetenta resurser att hitta de krafter/medarbetare som bäst tillgodoser dess behov. Vem annan kan ha samma insikt och ansvar?

Jag har sett bemanningsföretag skicka vältaliga personer, utan någon större erfarenhet från berörd arbetsmiljö, att sortera inkomna ansökningar och på så sätt fått plocka fram ett antal kandidater. Detta begränsar allvarligt verksamhetens inblick.

Jag har mött representant från bemanningsföretag som genom lösmynthet spridit desinformation och målmedvetet sökt misskreditera arbetssökande.

Jag har också sett bemanningsföretag få uppdrag genom nepotism.

Det finns inget som helst skäl att utgå från att de flesta kommuner/företag inte har egna resurser för att göra de personalrekryteringar som mest och bäst gagnar verksamheten

Om sedan industrin inte vill inse bemanningsföretagens begränsningar så är det upp till dem, men detta ska inte vara vägledande för samhällets agerande.

Det är dags att byta spår och tillse att ingen längre får gömma sig bakom bemanningsföretagens ställningstaganden. Egen lämplig personal bör i de allra flesta fall ges fullt ansvar att handlägga anställningsprocesser.

Det är dags att operera innan ytterligare metastaser uppstår!

Kjell Bergqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel