Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avloppsreningsverket i Ljusdal byggs om: "En totalrenovering"

Ineffektiv reningsprocess, luktproblem och dålig arbetsmiljö – reningsverket i Ljusdal är i skriande behov av renovering. Nu drar arbetet igång.

Annons

Reningsverket i Sjulhamre, som byggdes i mitten på 70-talet, har kritiserats flitigt genom åren. Luktproblemen har kommit och gått och det har förekommit utsläpp av orenat avloppsvatten i såväl Ljusnan som i Kyrksjön. Dessutom har byggnaden sett bättre dagar.

Läs mer: 935 000 liter avloppsvatten ut i Ljusnan

– Det blir en totalrenovering för att effektivisera reningsprocessen, få bort dålig lukt och förbättra arbetsmiljön. Som det är idag så vill man inte jobba där, säger Sven-Arne Persson, verksamhetsansvarig på Ljusdals vatten.

Avloppslukten är tydlig utanförreningsverkets gröna plåtbyggnad. Om man kikar in genom fönstren ser man en ganska dyster och omodern anläggning. Det har klottrats på fasaden och inte en människa syns till.

– Någon konstnärlig utsmyckning blir det inte fråga om, det kommer fortfarande vara en låda med fasadplåt. Men den ska fräschas upp.

Reningsverket i Ljusdal

Reningsverket kommer att ta över reningsfunktionen från verket i Färila, som ska stängas. Ledningen från Färila till Ljusdal börjar bli klar, så nu behöver reningsverkets maskinpark bytas ut för att klara större de dimensionerna.

– Ut med rubbet och in med nya maskiner, helt enkelt, säger Sven-Arne Persson.

Läs mer: Färila skickar skiten till Ljusdal

Verket kommer att byggas ut med ungefär 170 kvadratmeter, både för att klara kapacitetsökningen och för att kunna ha en effektiv reningsprocess under ombyggnationen.

– Vi kan ju inte sluta rena under renoveringen, så ombyggnaden blir både en tillfällig och permanent lösning.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Annons