Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avlopp hotas med viten

Tretton husägare inklusive en missionsförsamling hotas med vite om de inte gör i ordning sina avlopp. 30 000 kronor kan det kosta att inte åtgärda bristerna.

Det var sommaren 2004 och 2005 som avlopp inventerades i Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner. De fastighetsägare som hotas av vite återfinns i Gammelsträng, Hålsjö och Vattlång.

Dåliga avlopp bidrar till övergödningen av vattendrag. Det bör finnas slamavskiljare och infiltration för att avloppen ska hålla godkänd standard anser Norrhälsinge miljökontor.

Sedan mer än två år vet fastighetsägarna vilka brister miljökontoret påpekat. I december fick de förelägganden om att åtgärda bristerna.

Bland dem finns Norrbo missionsförsamling som hade ett föreläggande att åtgärda avloppet innan den första mars i år eller redovisa en avvikande mening om behovet av åtgärderna. Liksom vid flera andra fastigheter består avloppsanläggningen av trekammarbrunn och slutet rör till ett dike.

Tjänstemännen anser att tiden börjar löpa ut för husägare som inte åtgärdat sina avlopp och på torsdagen där Norrhälsinge miljö- och räddningsnämnd tog ställning till att hotet om viten ska riktas till de ansvariga fastighetsägarna.