Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avlopp är inte bara en skitfråga

Vissa kommunala frågor engagerar mer än andra. Vatten och avlopp tillhör uppenbart dessa frågor. I varje fall bland de direkt berörda. Det har politikerna i Nordanstigs kommun fått erfara.
Den här typen av frågor berör därför att de blir så konkreta. Och framför allt berör de om konsekvenserna av förändringar är förenade med kraftiga avgiftshöjningar.

Annons

Så tycks det vara med beslutet att göra Sörfjärden till ett verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp. Processen har egentligen pågått under många år, utan att några större invändningar har hörts. Men när fullmäktige i maj 2008 hade fattat det slutgiltiga beslutet blev konsekvenserna uppenbara och då ökade också protesterna.

Även om kommunen har hanterat frågan formellt rätt och har all juridisk rätt att köra vidare i enlighet med det fattade fullmäktigebeslutet är det klokt att göra detta omtag och med konsulthjälp titta på förutsättningarna en gång till.

Det viktiga är att se till att få en lösning som innebär att vatten och avloppshanteringen i det nu berörda området runt Sörfjärden lever upp till miljölagstiftningen. Om det går att få till utan att det blir frågan om anslutning till kommunalt vatten och avlopp, och det är något som be boende önskar sig, så bör Nordanstigs kommun vara prestigelös nog att riva upp det tidigare fattade beslutet.

Så tycks också kommunen vara beredd att agera.

Mer läsning

Annons