Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avgiften för svartbyggen varierar

Länets bygglovshandläggare efterfrågar en nationell sanktionsavgift.

Den nya plan- och bygglagen som trädde i kraft den 2 maj i år skulle bli enklare, men de bygglovshandläggare i Gävleborgs län som arbetar med lagen varje dag upplever inte att så är fallet och ett problem är sanktionsavgifterna. Där det har framkommit att man tolkar lagen olika och utifrån det sätter avgiften. För i dagsläget finns ingen framtagen summa som gäller nationellt.

– Vi har flaggat frågan till Boverket. Vi vill ha ett klargörande. Tills dess får vi köra på det vi tror är rätt, och eventuellt får rättsväsendet pröva det senare, menar Daniel Ström, chefsjurist vid länsstyrelsen.

Att det är dyrt att bygga svart är det däremot ingen tvekan om, påpekar Urban Rooth, bygglovshandläggare i Ljusdals kommun.

– Det är inte heller roligt att som bygglovshandläggare bli tvungen att bötfälla den som påbörjat ett bygge utan att få ok från oss. Det kan betyda att de åker på en avgift på cirka 20 000 kronor. Det är bättre att ringa oss en gång för mycket än tvärtom, säger Helena Olovsdotter Haglund, bygglovshandläggare i Ljusdals kommun.