Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avgaser, lera och rusande motorer

Han deltog i ett Europamästerskap som åttaåring. Han följer ett eget träningsschema som är gjort av Sveriges starkaste man. Det är Anthon Bodins vardag och skotercrossen är hans liv.

Annons

Hårda vurpor och lerigt underlag är inget som stoppar 13-årige Anthon Bodin från att kasta sig upp på crossen och köra sina svåra banor.

– Jag har kört cross i sju år, det är skitroligt! säger han.

Det som fick honom att börja köra cross var 17-åriga motocrosstjärnan Nisse Kjellström, som är hans största förebild och numera mentor.

– Anthon har alltid sett upp till Nisse, han vill göra precis allt som Nisse gör, berättar Anthons pappa Peter Andersson.

Anthon tränar två till tre gånger i veckan och hoppar glatt upp på sin cross och gasar iväg på sandbanan som ligger långt inne på flygstadens område.

När Anthon brukar köra förklarar han att det är viktigt att koncentrera sig till 100 procent, och hålla ögonen öppna så att ingen annan förare har vurpat på banan, eftersom det lätt händer olyckor.

– Jag har krossat handen och gjort illa ryggen en gång. Men det hindrar mig inte från att köra, säger Anthon.

Att han är en duktig förare tvekar han inte om att berätta. Han var med och körde EM i Danmark redan som åttaåring, och placerade sig på tjugoåttonde plats av totalt 40 tävlande.

Anthon kör inte bara motocross, utan inriktar sig på att en dag bli en känd skotercrossförare.

– Jag tävlar bara i skotercross nu för jag koncentrerar mig på att bli bättre där, säger han.

Anthon slutade tävla i motocross efter att hans vän omkom i en crossolycka, även om det inte hindrar honom från att då och då ta en vända med hojen på banan.

– Vi satte oss ner hemma och pratade ut, och kom överrens att bara satsa på skotercrossen efter det som hände förra sommaren med hans kompis, berättar Anthons pappa.

Framgången för Anthon har blivit stor, han har nyligen skrivit på ett jättekontrakt för märket Lynx. Som han kommer att köra för nästa säsong, och börjar träna redan om en månad.

– När det inte finns snö ute så kör vi på bark, det fungerar bra, säger Anthon.

Förra vintern när det inte var så mycket snö ute, tillbringade han mycket tid i sin buss tillsammans med sin pappa, och fick ofta åka till Östersund för att hitta bra snöunderlag.

– Man får räkna med att det blir ganska mycket heltid i en sport som denna. Vi har tur och får hjälp av NK Racing som sköter skotern åt oss, berättar Anthons pappa.

Det är viktigt att träna sin styrka för att orka med så mycket som möjligt i skotercross, därför har Anthon fått ett eget träningsschema av Robert Brolin, som har deltagit i Sveriges starkaste man.

– Jag är mycket stolt över Anthon och det han gör. Det är ju något han brinner för, säger Anthons pappa.

Anthons tips till de som är intresserade av att köra cross är kortfattat men logiskt.

– Det är viktigt att åka för att det är roligt, säger Anthon samtidigt som han kickar igång sin cross och kör ut på banan för att fortsätta sin träning.