Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äventyr i veckans Skolskog

De färdigpackade väskorna lyfts upp i skrindorna. Hand i hand på led med västar på, det är dags för veckans äventyr i Skolskogen.

Annons

Så fort de nio femåringarna når den glesa tallskogen löses det välordnade ledet upp och guppande mössor försvinner åt varsina håll mellan träden. Alla verkar ha sina favoritställen – några gungar i repet, andra klättrar upp i något som kan liknas vid ett fort, och ytterligare några går balansgång på timmerstockar.

Sedan terminstart har den här gruppen från Vesslans förskola i Friggesund spenderat tisdagsförmiddagarna i det man kallar Skolskogen. Förskollärarna Mona Lindkvist och Mia Berg berättar att detta är ett utmärkt sätt för dem att få med mycket av det som står i den nya läroplanen i sin verksamhet. En sak är hälsa, att barnen får tillfälle att vara ute varje dag och röra sig grovmotoriskt i en bullerfri miljö utan stress.

Barnen lär sig bland annat också språkljud och grunder i både matte och naturvetenskap i Skolskogen.

- Till exempel kan vi räkna och mäta kottar och pinnar, para ihop löv med rätt träd eller göra mobiler av blad och lingonris, säger Mona Lindkvist.