Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även om Donald Trump förlorar är hans idéer vinnande

Lagom till att Republikanerna i USA samlas till konvent för att formellt utse Donald Trump till sin presidentkandidat kom nya mätningar som visar på dött lopp mellan fastighetsmiljardären och Demokraternas Hillary Clinton i Florida, Ohio och Pennsylvania – tre delstater som anses vara avgörande i valet i november.

Konventet hålls i Cleveland i Ohio. Det är inte bara en av de delstater där Trump nu ligger jämsides med Clinton, det är också en delstat där det finns gott om de vita arbetarklassmän som utgjort ryggraden i Trumps kampanj. I denna grupp finns en utbredd känsla av att det amerikanska samhället är på väg åt fel håll.

Många har sagts upp från välbetalda jobb i industrier som flyttat utomlands, eller fruktar att deras jobb står på tur att globaliseras bort. Och även om de hittar nya arbeten, vilket de i allmänhet gör, är det ofta med betydligt sämre lön. Så dör en del av den amerikanska drömmen, och i stället föds en känsla av att politiken och kapitalisterna har svikit vanliga, hårt arbetande amerikaner.

Det är ett missnöje med samhällsutvecklingen som både gjorde det möjligt för Trump att köra över de republikanska etablissemangskandidaterna och bidrog till ett högt valdeltagande i de republikanska primärvalen. Denna förmåga att mobilisera väljare som vanligen inte röstar gör honom till en svår motståndare.

Clinton kan däremot dra fördel av det stora värderingsskiftet i det amerikanska samhället. De senaste 15 åren har USA blivit allt mer sekulärt och positivt till exempelvis hbtq-rättigheter, vilket gjort att Republikanernas konservatism för många kommit att framstå som alltmer i otakt med samtiden.

Dessutom fortsätter Republikanerna att vara kluvna kring sin presidentkandidat. Genom att utse Indianaguvernören Mike Pence, som har både Washingtonvana och starka band till partiets värdekonservativa falang, till vicepresidentkandidat hoppas Trump minska dessa konflikter.

Samtidigt lär kritiken kvarstå både bland storföretagsledare som ogillar Trumps protektionism och de delar av partietablissemanget som anser att han är vulgär, polariserande och farlig. Det är möjligt att dessa egenskaper till slut kommer att leda till att Trump förlorar kampen om Vita huset. På nationell nivå ger opinionsmätningarna i allmänhet Clinton övertag.

Även om hon vinner kommer vi dock knappast att slippa undan de idéer Trumps kampanj kretsar kring. Kraven på mindre frihandel och uppfattningen att västvärlden inte längre ska få åka säkerhetspolitisk snålskjuts på USA är här för att stanna. I nästa val kommer sannolikt en annan, mer valbar, kandidat att framföra samma budskap. Då är det bra om vi redan är förberedda.