Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även livförsäkringen obetald

Den gode man som inte betalade klientens telefonräkningar lät dessutom bli att betala livförsäkringen.

Annons

Kvinnan dog för några veckor sedan och nu står det klart att dödsboet förlorar 63 000 kronor på försäkringen.

Enligt de efterforskningar som tidningen gjort kan det bli svårt att få ersättning för skador orsakade av en slarvig god man.

Gode mannens handlande och Bollnäs kommuns brist på handlande har anmälts till Länsstyrelsen i Dalarnas län, som är tillsynsmyndighet.

– Om det går att visa att kommunen blivit uppmärksammad på missförhållanden men inte agerat, kan det vara möjligt att stämma kommunen och få ersättning den vägen, säger Helle Bryn-Jensen, jurist med överförmyndartillsyn på länsstyrelsen i Falun.

Bollnäs kommun har en ansvarsförsäkring som kan gälla om en god man orsakar skador och om den gode mannen själv inte kan ersätta skadan. Självrisken är dock hög.

Hur vanligt är det att en god man inte klarar av att sköta en klients ekonomi?

– Det är mycket ovanligt, svarar Helle Bryn-Jensen.

Bara i Bollnäs kommun finns drygt hundra klienter med god man och i hela Sverige många tusen.

– Ändå tror jag att antalet fall som ser ut som detta handlar om bara 4-5 ärenden per år i hela Sverige, säger Helle Bryn-Jensen.

Hon bekräftar att länsstyrelsen startat en utredning. Hon ska nu samla in den dokumentation som finns.

Bollnäs kommun ska också utreda om fel begåtts.

– Jag kan inte yttra mig om just det här fallet, säger kommunchef Kjell Öhrström.

2008 polisanmälde kommunen en god man som misstänktes ha slarvat bort pengar för en klient. Åklagaren lade ner brottsutredningen. Kommunen förlorade senare ett tvistemål på 650 000 kronor.

Kommunen hade ansvarsförsäkring men självrisken var betydande.

Hur stora belopp som kan ha försvunnit denna gång är osäkert. Men anhöriga till Bollnäskvinnan har funnit tre uttag där pengar girerats till gode mannens eget konto. Det är dock inga stora belopp.

– Kanske handlar det inte om uppsåtlig brottslig verksamhet utan om okunskap eller felaktigt handlande. Men då ska man ju heller inte vara god man, säger den avlidna kvinnans syster.

Hon har varit i kontakt med Folksam som säger att livförsäkringar naturligtvis inte kan betalas ut om de upphört på grund av obetald premie.

– Men det som är ännu allvarligare än pengar är att min systers telefon blev avstängd flera gånger på grund av obetalda räkningar och att hennes livsviktiga trygghetslarm för syrgas var kopplat till telefonen.