Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Autismdagen: Autister saknar ofta hjälp

I dag är det Världsautismdagen, en oerhört viktig dag för alla som har en autismspektrumstörning samt för deras anhöriga.

I Gävleborg finns det i dag många barn och vuxna med en autismspektrumstörning. För många innebär detta ett ökat behov av hjälp i form av snabb diagnossättning, goda, strukturerade och återkommande specialistbesök, hjälpmedel, med mera.

Vi har genom samtal med patienter och deras anhöriga, personal samt patientföreningar fått en bild av att läget inte är optimalt för dessa patienter i Gävleborg i dag. Skolorna drar sig för att kalla till ett första möte med barnet, föräldrarna samt med skolpersonal för att se över om det finns anledning till vidare utredning. Om remiss skickas till landstinget är det ofta lång väntetid för att komma till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. För övrigt har vi förstått att många skolor inte tar sitt ansvar då det gäller att kalla till det första mötet utan skickar remissen direkt till BUP. Detta innebär ännu större arbetsbörda för personalen på BUP.

Det har också kommit fram att många föräldrar till barn med autismspektrumstörning i princip står helt utan hjälp från både kommun och landsting. Som förälder måste man strida för att barnet ska få hjälp i skolan med hjälpmedel och personlig assistent. Skolans pedagoger måste få rätt kompetens inom området samt lära sig hur just ditt barn ska kunna trivas och fungera på bästa sätt. I dag vill inte skolan ta ansvar utan skyller på att det är landstingets ansvarsområde samtidigt som landstinget anser att skolan inte tar sitt ansvar.

Samverkan Gävleborg anser att allt för många med autismspektrumstörning far illa som det fungerar i dag. Vi kan inte låta barn och unga gå genom stora delar av sin skoltid utan rätt förutsättningar att lyckas. Dessa barn har samma rättigheter som alla andra barn och ska inte riskera att misslyckas på grund av dåligt samarbete mellan kommuner och landstinget. Kostnaderna i lidande och i ekonomiska termer blir orimligt höga för dessa barn och ungdomar samt för samhället om ingenting görs. Vi tänker ta tag i detta!

Samverkan Gävleborg lägger extra satsningar på barn och unga och vi ser framför allt att skolhälsovården måste förbättras och utvecklas. Detta vill vi åstadkomma genom ökat samarbete mellan skola och landsting som innebär bland annat en ökad tillgång av skolsystrar och kuratorer på länets skolor. Personal både på skolan och i landstinget ska ha en regelbunden dialog kring barnen och deras behov tillsammans med föräldrarna. Det är oerhört viktigt att alla parter sätter barnet i första hand och bortser från prestige och ansvarsområden.

Patrik Stenvard (M)

Agneta Wagner (M)

Carina Östansjö (FP)

Stig Zettlin (Svp)

Ingemar Kalén (KD)

oppositionslandstingsråd för Samverkan Gävleborg:

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel