Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Attityder styr unga

Var femte elev vill träffa en politiker och framföra sin åsikt, enligt den nya LUPP-undersökningen. Målet är att ungdomar ska ha makt att forma sina egna liv, och hur det ska gå till diskuterade man på Region Gävleborgs konferens under tisdagen.

Det finns ett samband mellan inflytande och välmående. Förbundet Region Gävleborg bjöd under tisdagen in till diskussion om barn- och ungdomspolitiken i länet. Diskussionsunderlaget baserades på den LUPP-undersökning som länets ungdomar svarade på 2013. Unikt för Gävleborgs län är att hela tio kommuner har genomfört enkäten.

Magnus Häggström, ungdomskoordinator i Söderhamns kommun tycker att resultaten gått framåt och är nyfiken på att jämföra med den förra undersökningen från 2010.

– Sedan finns det områden att hugga tag i, det verkar som att hela regionen har ungefär samma utmaningar. Det känns som om vi måste gå från ord till handling.

Peter Waara, ungdomsforskare från Uppsala universitet, redovisade vad undersökningens resultat innebär lokalt.

– Det råder en svag befolkningstillväxt i länet, och värst är det för de mindre orterna. Migrationen följer ett mönster, och det är ett nationellt problem. Man kan fråga sig vart regeringen håller hus i frågan, säger Peter Waara.

Trots att ungdomarna i Ovanåker är mest nöjda med stämningen skolan är kommunens ungdomar mest benägna att flytta, tätt följda av Söderhamn. Hälften av ungdomarna mellan 18-25 år vill flytta från orten de bor på, och tankarna om flytt börjar redan vid 13 års ålder.

Margareta Högberg, kommunchef i Söderhamn, tycker diskussionen kommuner emellan är intressant.

– I eftermiddag ska vi från Söderhamn prata igenom vad vi kan göra i framtiden, säger hon.

Den stora utmaningen för de mindre kommunerna är hur man ska locka tillbaka ungdomar efter studier på annan ort. Enligt undersökningen flyttar man helst tillbaka hem på grund av flickvän, pojkvän och familj. Att flytta tillbaka hem på grund av arbete var inte lika vanligt.

Birgitta Löjdstöm är verksamhetschef i Söderhamns kommun och tror att attityder och värderingar spelar en stor roll varför ungdomar väljer att flytta.

– Det verkar som att kompisar påverkar, man snappar upp saker på sociala medier. Det är bättre att arbeta som städare i New York än att ha ett mer kompetent yrke på orten man är född, säger hon.

– Det är viktigt att vi samlas, även om den nya LUPP-undersökningen inte bjöd på några överraskningar. Men det är inte mindre viktigt för det, säger Karin Bjellman, folkhälsostrateg i Bollnäs kommun.