Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtta lediga tjänster – men Söderhamn letar inte efter fler hyrsocionomer

I Söderhamns kommun saknas åtta socialsekreterare. Sedan en knapp månad tillbaka hyr man in en socionom, men i dagsläget letar man inga fler att hyra in – trots vakanserna.

– Vi har en konsult idag som jobbar med att utreda ensamkommande, säger Kerstin Lindy-Gustavsson, chef för verksamheten av ensamkommande flyktingbarn.

Läs mer: Kommunen tvingas hyra in socialsekreterare – för 112 000 kronor i månaden

Som det ser ut på arbetsmarknads- och socialförvaltningen idag så saknas det åtta socialsekreterare. Två på familjehemsavdelningen, en på mottagningsenheten, en på försörjningsenheten, två på barn- och ungdomsavdelningen och på två på avdelningen för ensamkommande.

En del av dem är vakanta och andra är utannonserade. För en av tjänsterna har man alltså tagit in en konsult som började jobba på Söderhamns kommun i mitten av april. Uppdraget är sex månader långt med ett arvode på 698 kronor i timmen.

Trots att det saknas socialsekreterare har man inga planer på att anställa fler konsulter.

– Inte i dagsläget, det finns inga sådana heller, säger Kerstin Lindy-Gustavsson.

Läs mer: Efter akut personalbrist – Hudiksvalls kommun nyanställer socialsekreterare

Behovet har också skiftat över tid. Inom enheterna för barn och unga har det varit brist tidigare, men i takt med att de ensamkommande barnen har blivit färre behövs det också färre socialsekreterare.

Kerstin Lindy-Gustavsson beskriver det som det nuvarande läget ”socialsekreterarnas marknad” och att det är svårt att hitta personal. Men det är också något som inte är unikt för just Söderhamn.

– Vid behov av socionomer, i hela Sverige, så är det lätt att man konkurrerar med varandra. Man kan få högre lön på en annan ort, det är deras marknad nu om man säger så.

Läs också: Allvarliga brister i Söderhamns missbruksvård – rättssäkerheten hotad anser IVO

Hur ska man göra för att få dem att vilja arbeta här då?

­– Vi jobbar med att bli en mer attraktiv arbetsgivare. Det har vi som ett fokusområde i kommunen. Personalkontoret arbetar ju med det nu, men det görs inget särskilt för just socialsekreterare.