Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att tänka efter före bildandet av utbildningsförbund

"Säll är den som har som rättesnöre att man nog bör tänka efter före." Citatet har jag lånat från Tage Danielsson.

Annons

Inom kort kommer Hudiksvalls kommunfullmäktige, sannolikt, att besluta att ingå i ett utbildningsförbund tillsammans med Söderhamn, Bollnäs och Nordanstig. När beslut har fattats i de fyra kommunerna är förbundet bildat. I förbundet kommer all gymnasie- och vuxenutbildning i de fyra kommunerna att ingå. Vad man beslutar om är en ganska tom kartong som så småningom skall fyllas med innehåll.

Vid den MBL-förhandling som hölls i Hudiksvall 20/3 valde samtliga deltagande fackförbund att inte ställa sig bakom planerna på ett utbildningsförbund utan rekommenderade istället att förbättra och fördjupa de samarbetsformer som redan finns. Ett viktigt skäl till ståndpunkten att inte ställa oss bakom förslaget var att alltför många frågor har lämnats att lösas efter att förbundet är bildat. Vid motsvarande förhandlingar i de övriga kommunerna har facken ställt sig bakom förslaget (i Nordanstig med anteckningar till protokollet).

Varför påstår jag att kartongen är tom? Som deltagare i den fackliga referensgrupp som är kopplad till projektet är mitt fokus vad som kommer att gälla för berörd personal. De yttre ramarna, lag och avtal, anges i konsortialavtalet. Problemet för mig är att dessa avtal bara anger bara just de yttre ramarna – hur tillämpningen kommer att se ut hänvisas till senare förhandlingar (när förbundet är bildat). Det finns i dokumenten långa listor om vad förbundet skall hantera och vilka verksamheter som ska köpas från en eller flera kommuner eller externt men när det gäller personalen finns bara mycket övergripande information. Som lärare är jag dessutom naturligtvis engagerad i vad detta kommer att innebära för våra gymnasieelever och vuxenstuderande – inte heller här vet vi särskilt mycket.

Gunilla Englund

Lärarnas Riksförbund, Hudiksvall

Insäntredaktionen: Debattartikeln är redigerad, men finns i sin helhet på www.helahalsingland.se.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel