Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att minnas det som aldrig hänt

"Att skriva skönlitteratur tycks vara att minnas det som aldrig har hänt."

Formuleringen är hämtad ur den amerikanska författaren Siri Hustvedts essäsamling ”Leva, tänka, titta”, där hon samlat texter kring tänkande, seende och kreativitet.

Ofta borrar hon sig ner i frågor om gränslandet mellan varseblivning och intellekt, den fria yta där fantasin kan få luft under vingarna.

Med lätt hand rör hon sig mellan egna erfarenheter, psykoanalysen med Sigmund Freud i spetsen och – inte minst – barnläkaren D W Winnicott och hans tankar kring lekens betydelse.

Essäsamlingen är indelad i tre avsnitt, där den första delen, ”Leva”, kretsar kring erfarenheter ur Siri Hustvedts eget liv.

Hon är välkänd som författare till uppmärksammade romaner som ”Vad jag älskade” och ”Sorgesång”, men hon är också passionerat intresserad av både neurovetenskap och bildkonst.

Hon har själv lidit av migrän sedan uppväxten och tar upp de synfenomen som kan drabba henne under ett anfall. Vad är det som händer i hjärnan, var kommer de små blå figurerna ifrån, undrar hon, och drar paralleller till andra migränpatienters upplevelser.

Hon skriver också om relationen till sin far i ett kapitel där hon resonerar kring hur fäder ofta får symbolisera världen utanför hemmet och vad det innebar för henne under uppväxten.

I andra delen, med titeln ”Tänka”, tar hon sig an minnet och hur vi uppfattar världen, medan den avslutande delen, ”Titta”, kretsar kring bildkonst.

Vad är det vi ser och hur uppfattar vi det vi ser? Och vad är det som påverkar oss så starkt hos vissa konstverk? Det är frågor som Siri Hustvedt vrider och vänder på när hon riktar blicken mot konstnärer som Louise Bourgeois, Giorgio Morandi och Francisco Goya.

Vad är det hos Goya som fortfarande har förmågan att skrämma oss, trots att vi lever i en tid då fotografier av förfärliga händelser har blivit en del av vardagen, undrar hon och för ett resonemang kring hans bilder.

Siri Hustvedt är en skarp skribent, som rör sig mellan systerns längtan efter en Musse Pigg-telefon och djuplodande resonemang kring filosofi och vetenskap utan att tappa riktningen.

Istället skapar hon en spännande korsbefruktning mellan litteratur, neurologi, konst, filosofi och psykologi.

Hon beklagar också den specialisering som är en del av den moderna forskningen. En fragmentisering som gör att vi, i stället för att förstå mer av världen omkring oss, blir inlåsta i våra egna bubblor.

Siri Hustvedt skriver om vad det innebär att vara människa och de viktiga mötena mellan oss. Som det heter i en av hennes texter:

”Jag blir jag genom en annans blick”.