Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att inte välja är också ett val

Till Rolf Samuelsson: Likgiltighet må vara en dödssynd liksom girighet och högmod, men samhället ska väl inte förbjuda och bestraffa allt som kyrkan eller majoriteten ogillar? (1600-talets försök i den vägen manar inte till efterföljd). Som liberal vill jag att så mycket som möjligt ska lämnas fritt åt den enskildes samvete, och dit hör definitivt valdeltagande. Att inte välja är också ett val - i en demokrati i alla fall.

Om du som jag är medlem i Svenska kyrkan, så vet du att valdeltagandet i kyrkovalet är exempellöst dåligt; inte ens en av fem miljoner röstberättigade brukar rösta. Visst är det ett problem, även om jag tycker att det största problemet är att riksdagspartierna är representerade även i kyrkovalet (om än ibland under from förklädnad). Och har majoritet i kyrkomötet. Det måste vi ändra på den 20 september, och jag hoppas att det ska göra årets kyrkoval riktigt, riktigt hett. Med hjälp av både troende och ateister som visar att nu får det vara nog. Kyrkan måste skiljas från staten. På riktigt.

Men den som tiger samtycker och valet ogiltigförklaras inte på grund av lågt valdeltagande. Inte heller läggs någon straffavgift på valskolkande medlemmar, och det tror jag inte du heller vill ha.

De flesta föreningar har problem med uppslutningen vid årsmötena, men för mej är huvudsaken att vara inbjuden och ha möjlighet att påverka om jag vill. Uteblivet valdeltagande behöver inte bara bero på stort missnöje, utan kan lika gärna bero på att missnöjet inte är tillräckligt stort.

Tack Rolf för att du håller debatten vid liv! Och visar oss andra att man kan skriva kort och kärnfullt!

Andreas Holmberg,

Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel