Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att inte ta ställning är också att ta ställning

/

Annons

För de allra flesta är det självklart att rösta och vara med och bestämma vilka som ska sitta i kommunfullmäktige, landsting och riksdag.

Men av någon underlig anledning verkar lusten att påverka upphöra vid nationsgränsen.

Varför just där?

Enligt en undersökning som Sveriges Kommuner och Landsting har gjort, påverkar beslut i EU drygt 60 procent av det kommunfullmäktige diskuterar och beslutar om.

Det kan handla om riktlinjer, bestämmelser rekommendationer, bidrag eller liknande.

Dessutom visar opinionsmätningar att svenskarna tycker EU behövs för att skapa regler vad gäller konkurrens, klimat, transporter, regionstöd, forskning, energi och jordbruk.

Därför borde det vara fullständigt självklart för varje röstberättigad att rösta också i EU-valet.

Några tycker att de inte vet tillräckligt mycket om EU för att rösta. Men alla kan lära sig tillräckligt mycket för att kunna rösta.

Dessutom kan man fråga sig hur mycket väljarna vet om landstingets alla irrgångar eller riksdagens alla utskott fast man röstar vart fjärde år.

Den som inte går och röstar om vilka politiker som ska sitta i EU-parlamentet, låter andras röster vara dubbelt så mycket värda!

Och tänk om dessa andra som går och röstar har helt andra idéer än du om vad som är viktigt i Europa, om hur Europas framtid ska formas.

Därför spelar det roll hur du röstar. Det finns många starka svenska kandidater som vill vara med och påverka utvecklingen i vårt gemensamma Europa.

Och aldrig tidigare har ett Europa-val varit viktigare.

Grundfrågan är om man är positiv till ett djupare och öppnare samarbete i Europa.

Glädjande nog är det bara den yttersta vänstern och den yttersta högern, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, som vill lämna EU.

Miljöpartiet har utvecklats från ett nej-parti till ett ja-parti, men förefaller fortfarande vara ett tveksamt nja-parti, trots att partiet tillhör gruppen De gröna i parlamentet där många vill ge mycket mer makt till EU.

Stora delar av Socialdemokraterna vill utveckla och fördjupa samarbetet i Europa. Men partiet känns ändå opålitligt, inte minst för att partiet toppar sin lista med en före detta notorisk EU-motståndare som partiledaren ville bli av med som partisekreterare.

Ditt val av parti är viktigt. Ändå ligger makten i EU hos de olika partigrupperna snarare än hos de enskilda partierna. Det är i partigrupperna som man diskuterar och gör upp. I slutomröstningarna brukar det sedan finnas en stor majoritet över blockgränserna.

I åtta av tio omröstningar är exempelvis den konservativa partigruppen överens med den socialdemokratiska!

Den konservativa gruppen är den största gruppen i parlamentet och domineras av tyska kristdemokrater och brittiska konservativa. Där finns också svenska kristdemokrater och moderater.

I den socialdemokratiska gruppen, den näst största gruppen, finns allt från vänsterradikala franska socialister och de mycket liberala brittiska New Labour, liksom de svenska socialdemokraterna.

Den liberala gruppen, är den tredje största i parlamentet, och där finns Centerpartiet och Folkpartiet. Den gruppen röstar ofta med de konservativa i marknadsfrågor och med vänstern i sociala frågor. Det är det självklara valet för den som vill ha en social-liberal utveckling i Europa.

Europa-valet är viktigt. Och det kommer att bli än viktigare i takt med att EU blir en kraftfullare demokrati med tydligare koppling mellan väljare och beslutsfattare.

Den tid är förbi då EU-parlamentet var en avstjälpningsplats för avdankade nationella politiker. De som nu satsar på att komma in i EU-parlamentet är - med några få undantag -

personer som tror på ett öppet och enat Europa.

Glädjande många unga.

Vi tre ledarskribenter på Hälsingetidningar tror på ett social-liberalt Europa som utvecklas till en politisk union, med en enkel författning som ger möjlighet att fatta kraftfulla majoritetsbeslut i de stora frågor som vi måste lösa tillsammans.

Den visionen hoppas vi att du delar. Och att du påverkar utvecklingen genom att rösta.

Mer läsning

Annons