Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att bekämpa hederskulturen är vår tids största jämställdhetsfråga

I höstas klev kvinnor fram i bransch efter bransch och bröt tystnaden om de trakasserier, övergrepp och sexism som de i sitt yrkesverksamma liv blir utsatta för. Det fanns en grupp som inte klev fram. Det var kvinnorna och flickorna som lever under hedersförtryck, skriver två liberaler.

För dem är priset för att bryta tystnaden fortfarande för stor.

Det nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld- och förtryck ser nu en dramatisk ökning av antalet hedersrelaterade ärenden. När kompetensteamet startade den nationella stödtelefonen i mars 2014 har de fram till sista december 2017 fått in 1540 ärenden som gäller 2115 personer som varit utsatta för hedersrelaterat våld eller förtryck. Men mörkertalet är stort. Gävleborg står för 6 procent av alla inkomna ärenden. Bakom varje siffra finns ofta ett barn som får sina rättigheter kränkta och tvingas leva sitt liv i ofrihet.

År 2016 gjorde Gävle kommun en lokal uppföljning av sitt ungdomspolitiska program. Man vände sig till årskurs 8 i grundskolan och årskurs 2 i gymnasieskolan. Sju procent av flickorna respektive pojkarna svarade att de inte får gifta sig med vem de vill. Det är mycket allvarligt. Det handlar om den mest grundläggande rättigheten att välja vem man ska leva sitt liv med.

Både pojkar och flickor begränsas av hederskulturens förtryckande normer men av de ärenden som kompetensteamet fått in rör 86 procent av dem flickor. Det är flickorna som är de största offren i hederskulturen. Ju äldre de blir desto fler aspekter av deras liv hamnar under släktens och familjens kontroll. Allt för att familjens heder ska upprätthållas. Från samhällets sida ska budskapet vara glasklart: Aldrig kommer vi ställa upp på ett synsätt där flickors oskuld ses som garanten för familjens heder.

Endast två heltäckande statliga kartläggningar av det hedersrelaterade förtrycket har genomförts. År 2009 av dåvarande ungdomsstyrelsen som visade att 70 000 unga lever med hedersnormer, och 2014 av regeringens dåvarande utredare Carin Götblad då antalet hedersutsatta ökat till 100 000.

Om vi verkligen ska kunna bekämpa hedersförtrycket och förpassa den till medeltiden där den hör hemma måste vi veta hur stort problemet är. Därför är det regeringens skyldighet att ge våra myndigheter i uppdrag att genomföra en ny kartläggning. Men kommuner har också ansvar. Med det underlag vi har att tillgå bör Gävle kommun skyndsamt ta fram ett sammanhållet program, eftersom vi då kan hitta effektiva metoder, tydligare prioriteringar och få till en bättre samordning att jobba med hedersfrågorna. Ett sådant program signalerar också att vi politiker kommer göra allt för att bekämpa dessa kulturyttringar.

Att bekämpa hederskulturen är en av vår tids viktigaste jämställdhetsutmaningar. Vi liberaler kommer aldrig bidra till att normalisera religiösa och kulturella traditioner som kränker kvinnor och flickors mänskliga rättigheter. Tvärtom ha vi tagit bort skygglapparna och vår kamp handlar om att ge alla barn i Sverige rätt till att leva sitt eget liv istället för ett som någon annan har bestämt åt dem.

Gulan Avci

integrationspolitisk talesperson Liberalerna

Per-Åke Fredriksson

länsordförande Gävleborg Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel