Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att använda kroppen men inte knoppen

Äntligen ska det bli möjligt att starta elitklasser även i teoretiska ämnen i grundskolan. Det berättade skolminister Jan Björklund (fp) i helgen.
Beskedet väckte enorma känslor hos oppositionen och på socialdemokratiska ledarsidor.

Annons

"Han slaktar – och sorterar" var rubriken på Aftonbladets ledare igår.

Och Marie Granlund (s), skolpolitisk talesperson talar om att "matematik är en medborgerlig rättighet. Ämnen som alla behöver."

Hon får det att låta som att det finns en konstant mängd undervisning och kunskaper i matematik. Och får någon mer - så får andra mindre.

Men så är det naturligtvis inte. Alla kan få mer kunskaper. Och det är just det som är meningen i skolan. Profilklasser är till för att stimulera de mest begåvade barnen.

Debatten om profilklasser är helt snurrig i Sverige.

Vad är problemet med att låta elever på högstadiet - som är extra begåvade på problemlösning och matematik - gå i en speciell klass?

Eller i en speciell skola där alla är extra intresserade av matematik.

Och att deras kunskaper och intresse tas tillvara.

Ingen naturligtvis. Det är bara bra. Begåvade barn i matematik behöver också stimulans. Och för att skolan ska hitta de som är extra begåvade så görs intagningsprov.

Precis som det idag är tillåtet att göra för elitklasser i idrott, dans, sång och musik. Något som Socialdemokraterna tycker är bra.

Med Socialdemokraternas logik så är det bra med intagningsprover och profilklasser om du är begåvad på idrott, sjunga, dansa eller spela något instrument.

Då är det tydligen bara lyckat och framgångsrikt att välja ut och satsa.

Men inte när det gäller matematik, naturvetenskap eller något annat teoretiskt ämne.

Det kallas för sortering.

Samtidigt som Socialdemokraterna fördömer skolministerns satsningar på begåvade elever med att det är sortering så är det intressant att samma parti omhuldar den största sorteringsmaskinen av dem alla - idrottsrörelsen.

Hela tanken med idrott är just sortering och elitsatsningar.

Det är vår största folkrörelse som från unga år väljer ut och lämnar bakom sig de som inte toppresterar. En folkrörelse som hyllas av Socialdemokraterna.

Att använda kroppen verkar gå bra. Men inte knoppen. Det är den enda slutsats man kan dra av Socialdemokraternas argument mot teoretiska profilklasser i grundskolan.

Och den som vinner mest på debatten om profilklasserna är skolminister Jan Björklund (fp). Han får fortsätta att debattera en fråga som de allra flesta föräldrar tycker är en självklarhet. Barns begåvningar ska stimuleras. Det spelar ingen roll om de är teoretiska, estetiska eller praktiska.

Tvärtom ser nog många frustrerade föräldrar hur deras barn inte stimuleras i dagens skola. En satsning på profilklasser i matematik är nog så lång ifrån "slakt och sortering" man kan komma för de allra flesta föräldrar.

Mer läsning

Annons