Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återupprätta Hudiksvalls län

När jag i min insändare (19/10) pekar på att Gävle har utnyttjat Gävleborgs län för att bland annat genom utarmning av Hälsingland, säkerställa sin egen tillväxt så skulle man kunna invända att landstinget i alla fall inneburit en utveckling av sjukvården i Hälsingland.

Men det hade skett även med en annan huvudman. Jag hävdar att landshövdingarna och landstinget ensidigt gått Gävles ärenden och totalt försummat att ta ansvar för en balanserad ekonomisk utveckling i länet.

När det gäller Hälsinglands regiontillhörighet är det viktigt att utgångspunkten är att värna landskapet Hälsingland som en okränkbar enhet och vårt mest värdefulla varumärke. När jag diskuterar utifrån Hudiksvalls perspektiv är det viktigt att påpeka att argumenten är generellt giltiga för varje kommun i Hälsingland.

För att locka företag och investeringar till Hudiksvall är det av avgörande betydelse att människor vill flytta till Hudiksvall. För detta krävs främst attraktiva arbetsplatser. Eftersom en allt större andel av svenskarna har högskoleutbildning krävs att Hudiksvall kan erbjuda två akademikerjobb, för att möjliggöra rekrytering av en civilingenjör till näringslivet. Detta kräver en mycket differentierad arbetsmarknad med en väl differentierad offentlig sektor. För att Hudiksvall ska klara detta måste vi börja med att värna våra institutioner; sjukhuset, tingsrätten, polisen och åklagarmyndigheten, skolor, tv:s nyhetsredaktioner, musik och teater. Betydelsen av Hälsinglands museum kan inte överskattas. Det enda sättet att värna är att stärka och utveckla. Stillastående leder bakåt.

I Hudiksvalls kommunledning råder fullt fokus på näringslivet med mycket höga ambitioner att skapa de bästa förutsättningar för tillväxt. Då är det viktigt att vi utnyttjar vår kanske främsta naturtillgång, sjönära tomtmark för att erbjuda en attraktiv boendemiljö och att vi också sörjer för ett rikhaltigt utbud av restauranger, shopping, kultur och rekreation, vård, skola och friluftsliv. Idrott på elitnivå borde vara en kommunal angelägenhet.

I maj frågade jag landshövdingen vad hon är beredd att göra för intraregional ekonomisk balans i Gävleborgs län. Frågan väntar fortfarande på svar. Envar kan föreställa sig anledningen. Jag anser det klart att Hälsingland inte har något att hämta i en region med Gävle och Gävleborgs län. För att bryta 250 års förbannelse krävs radikala grepp – skilj ut Hälsingland som en egen region eller för att söka samarbete norrut. Då kan vi ta kommandot i skapandet av vår framtid.

Genom den starka tillväxten i Stockholmsregionen går strömmarna söderut. Då är det bättre att vara sydlig utpost i en nordlig region än tvärtom.

Kjell-Olof Hofsberger

stolt hälsing

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel