Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återuppliva integritetsdebatten

/

Bortom Mälardalsregionen kan trängselavgifterna i Stockholm tyckas vara en otroligt perifer fråga. Men i själva verket kan de bli nyckeln till hur vi framöver behandlar frågor som rör individens integritet.

Annons

Jag kör själv inte någonsin bil under betaltider, skriver folkpartistiske riksdagsledamoten Gunnar Andrén i Svenska Dagbladet, som ett exempel på sin skepsis mot kameraövervakningen. Och för just honom finns det ju alternativ. Enligt lokaltrafikens hemsida bör det inte ta mer än en dryg halvtimme för Andrén att ta sig från hemmet till riksdagshuset, från dörr till dörr.

Många andra får helt enkelt finna sig i avgifterna, och den registrering av personliga resmönster som de innebär.

När avgifterna infördes var budskapet glasklart: uppgifterna om hur folk reser skulle inte användas för någonting annat. Redan våren 2008 kom ett tydligt bevis på att så inte var fallet. I enlighet med offentlighetsprincipen begärde Eskilstuna-Kuriren ut skattebesluten för kommunalrådet Hans Ekströms Volvo. I princip varje dag, en eller två gånger per dygn, passerade bilen trängselskattestationer i Stockholm.

Tidningen gjorde helt rätt - om det finns uppgifter som visar att en högt uppsatt lokalpolitiker tycks pendla från en helt annan kommun bör man publicera dem. Felet ligger i själva kartläggningen.

Nu har regeringen beslutat ge polisen tillgång till alla uppgifter som registrerats vid en trängselskattestation i samband med ett grovt rån. I det enskilda fallet kan beslutet tyckas enkelt - vem vill inte klara upp brott, om redskapen finns?

Men tro inte att det kommer stanna vid att klara upp grova rån.

Kartläggningen blir allt enklare, och därför kommer den också att bli alltmer utbredd.

En duktig hobbyfotograf bestämmer sig för att försöka få betalt för sina bilder. Hon ansöker om F-skattsedel hos Skatteverket, med ambitionen att så smått börja ta fotouppdrag. Hon startar också en blogg, där hon skriver om vad hon kan erbjuda och visar exempel på sina fotografier. Det tar inte många dagar förrän Skatteverket, inte på grund av F-skatteansökan, utan på grund av bloggen, hör av sig. "Jag har sett din blogg, och undrar om du har tjänat några pengar än", förklarar mannen som ringer från Skatteverket. Ja, det är viktigt att folk betalar den skatt de är skyldiga - men detta är framförallt ett exempel på hur otroligt god koll vi numera har på varandra.

Efter några intensiva månader av FRA- och Ipred-debatt dog den svenska diskussionen om vår personliga integritet. Det är hög tid att återuppta den. Politiker som tar rätten till privatliv på allvar kan exempelvis inleda med att ta Gunnar Andréns, i riksdagen flerfaldigt avslagna, motion om rätten att betala trängselskatten kontant på allvar.

Ida Thulin

Liberala Nyhetsbyrån

Mer läsning

Annons