Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åter till Hamrabygden

Under lördagen var det dags för alla hamrabor, oavsett om de alltid bott i byn, flyttat ut eller flyttat in, att samlas för en återvändardag.

Annons

– Tiden är lite av årets tema på hemvändardagen, berättar Anna-Greta Trogen, som vuxit upp i Hamra, och sedan flyttat tillbaka efter en tid i Stockholm. I den gamla skolbyggnaden har hon dagen till ära hängt upp foton från 1890-talet och framåt, för att alla Hamra-hemvändare ska kunna känna igen platser, människor och händelser från både i går och i dag.

– Man vill knyta an till något, man vill inte vara historielös, säger hon.

Det är Hamra gymnastik och idrottsförening som organiserat återvändardagen, som ägt rum varje år sedan början av 90-talet.

– Ambitionen är att bevara den fina bygd som den är, Kenth Hjelm, ordförande i Hamra gymnastik och idrottsförening.

Trots att befolkningen i Hamra är en krympande skara ser han och Göran Åsberg, kassör i Hamra GoIF, positivt på framtiden.

– Tack vare samarbetet och de ideella krafterna bland oss som bor här kan vi organisera aktiviteter under både sommar och vinter, säger Göran Åsberg.

– Det är många sommarboende här och det är hyfsad omsättning på husen i trakten, säger Kenth Hjelm.

Intill bystugan vid sjön bjuds det på underhållning med sång och musik av Jan-Olov Andersson följt av Anneli Mickelson med sitt dragspelsgäng och Anita Davidsson med sin kör från Edsbyn SPF.

Lilian Lindholm har bott i Stockholm under den mesta tiden av sitt liv, men är sedan sju år tillbaka bosatt vid sjöändan i Hamra.

– Återvändardagen är nytt för mig, men jag ser fram emot kolbullarna, säger hon.

Det gjorde också systrarna Ingbritt Andersson och Elisabet Rönnqvist, som båda vuxit upp i Hamra, men flyttat från byn.

– Det är ett perfekt tillfälle att komma tillbaka hit och träffa gamla bekanta. Det bästa med Hamra är att det är lugnt, skönt och fridfullt, säger Ingbritt Andersson.

Efter kolbullarna var det dags för tipsrunda med nio frågor om olika platser i byn. Vädret bjöd också på bad och fika under den strålande solen. Monica Hjelm från vävföreningen stod för bakningen och delikatesserna på fikabordet var populära.

Annons