Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtelkamera fångade dieseltjuv på bild – nu döms han

En chef på åkeriet i Delsbo tröttnade på dieselstölderna och monterade upp en åtelkamera vid en grävmaskin.
Nu döms en man i 30-årsåldern för försök till stöld – efter att han fångats på bild.

Den 30 april fick mannen på åkeriet fotografier skickade till sin mobiltelefon från åtelkameran. På bilderna syntes två män med dunkar vid grävmaskinen. Han larmade då polis och åkte till platsen.

När de två misstänkta tjuvarna sedan konfronterades försökte de springa till skogs. Den ene mannen snavade, ramlade omkull och hölls sedan fast av åkeripersonalen tills polis kom till platsen.

Den gripne mannen åtalades för brottet, samt för fyra fall av olovlig körning i Hudiksvalls tingsrätt. Han erkände de olovliga körningarna men nekade till försök till stöld.

Eftersom fotografier visade att den åtalade mannen var uppe på grävmaskinen med en blå plastdunk i handen, att han hade satt ner en slang i tanken samt försökte suga upp diesel från den, finner tingsrätten att mannen är skyldig till brottet.

Mannens förklaring att han endast låtsats suga upp diesel anses vara en uppenbar efterhandskonstruktion.

Hans döms nu till två månaders fängelse. Mannen i 30-årsåldern är utländsk medborgare och åklagaren yrkade även på att han skulle utvisas, men det yrkandet ogillades av tingsrätten.